KRAFT

– Lurt og påført store tap

Jannicke Nilsen
3. juni 2010 - 15:58

Regjeringen, og ikke minst Senterpartiet, fikk det glatte lag da Stortinget i dag behandlet et forslag om å inkludere større småkraftverk i overgangsordningen til det planlagte markedet for el-sertifikater.

– Dette har vært en vanskelig sak for Senterpartiet. Vi hadde et ønske om at ordningen skulle favne bredere, sa Erling Sande (Sp).

Overgangsordning

Det felles norsk-svenske el-sertifikatmarkedet skal etter planen tre i kraft i 2012, og stimulere økt produksjon for fornybar energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


For å hindre stans i utbyggingen av fornybar energi i mellomtiden, har regjeringen foreslått en overgangsordning. Her er imidlertid ikke småkraftverk over 1 MW inkludert.

For kort tid siden nedstemte Energi- og miljøkomiteen et representantforslag om å inkludere småkraftverk over 1 MW i ordningen. Representanter fra Frp, Høyre og Venstre sto bak forslaget.

I dag ble forslaget formelt nedstemt i Stortinget.

«Samlet vurdering»

– Løsningen for overgangsordningen ble gjort etter en samlet vurdering. Vi var nødt til å dra en grense når all ny produksjon ble med i systemet, forklarte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Opposisjonen mener tidligere olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) og energi- og miljøkomiteen allerede i 2003/2004 ga løfter om at småkraftverkene skulle omfattes av ordningen.

Odd Roger Enoksen bekreftet linjen da han var statsråd, men da Riis-Johansen presenterte overgangsordningen i fjor, var bare småkraftverk under 1 MW inkludert.

Lureri

– Det tragiske med denne saken er alle som valgte å satse på småkraft nå straffes ved at regjeringen bruker flertallet til å avslå forslaget fra opposisjonen. De som kvalifiserer til sertifikatmarkedet bør få lov til å være med. Her har regjeringen lurt grunneiere landet rundt og påført tap på store summer, sa Elisabeth Nørve (H) i næringskomiteen.

For småkraftverk som er bygget mellom 1. januar 2004 og 7. september 2009, er det bare mini- og mikrokraftverk (mindre enn 1 MW) som blir med, med fradrag for den tiden de har vært i drift.

Ifølge Småkraftforeningen rammer avgjørelsen 160 småkraftverk, som til sammen taper 1,2 milliarder kroner.

Forstår skuffelsen

– Vi ser skuffelsen hos bedrifter og enkeltpersoner, og jeg har den fulle forståelsen for det. Det er på samme måte at vindkraftaktører som fikk støtte i en tidlig fase blir skuffet når de ser at Enova gir mye større tilskudd nå enn de gjorde i starten. Jeg har ingen problemer med å forstå slik skuffelse, sa Riis-Johansen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Bjørn Lødemel (H) mener regjeringen har seilt under falskt flagg i valgkampen.

– Regjeringen straffer de som har valgt å stole på de rød-grønne politikerne, dette er et gedigent løftebrudd, sa Lødemel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.