ENERGI

Løse deler i det finske kjernekraftverket gir nye forsinkelser

Den nye finske atomreaktoren Olkiluoto 3 har fått nye tekniske problemer. Full drift utsettes til desember.

Kjernekraftverket Olkiluoto 3 skulle settes i drift i 2009, men har støtt på en lang rekke problemer. Her fra 2017.
Kjernekraftverket Olkiluoto 3 skulle settes i drift i 2009, men har støtt på en lang rekke problemer. Her fra 2017. Foto: Jussi Rosendahl/Reuters/NTB
Linda Nohrstedt , Nyteknik
25. juni 2022 - 11:00

Finlands atomreaktor Olkiluoto 3 skulle settes i drift i 2009, men har blitt rammet av utallige problemer og forsinkelser.

Reaktoren ble koblet til nettet i mars i år og har levert strøm under testdrift. Men nå blir det nye forsinkelsene før den kan settes i full drift.

Selskapet TVO, som eier kraftverket, meddeler at testkjøringen forsinkes med drøyt en måned. Årsaken er at det har blitt oppdaget løse komponenter i turbinen.

Import fra Russland stanset i mai

Dessuten har det blitt avsatt tid for å analysere testkjøringen som er gjennomført. Til sammen betyr det reaktoren ikke kan bli satt i kommersiell drift i september, som var planen. I stedet utsettes full drift til desember i år.

Olkiluoto 3 er av typen EPR, europeisk trykkvannsreaktor, og har en makseffekt på 1600 MW. I full drift blir Olkiluoto 3 det største kraftverket i Norden.

Halvøya Olkiluoto, med kjernekraftreaktorene 1, 2 og 3, med samme navn. <i>Foto:  TVO</i>
Halvøya Olkiluoto, med kjernekraftreaktorene 1, 2 og 3, med samme navn. Foto:  TVO

Den produksjonen kommer godt med, for det russiske strømselskapet Rao Nordic stoppet all sin eksport til Finland i midten av mai. Den finske nettoperatøren Fingrid har sagt at det ikke vil føre til strømmangel.

«Kan bli utfordringer»

Men direktør for bransjeorganisasjonen Energiindustrin, Jukka Leskelä, konstaterer i et intervju med avisen Yle at strømsystemet blir presset på grunn av forsinkelsene:

– Vi får håpe at den nye datoen holder. Jeg tror vi klarer oss til høsten, men det blir stadig vanskeligere. Om det dukker opp andre omfattende mangler i systemet, enten i importen eller i produksjonen – da blir det knapt. Vi har verken import fra Russland eller god adgang til gass, sier han.

Hvis ikke reaktoren er i gang rundt jul, blir situasjonen vanskelig, mener han.

– Hvis det blir en kald vinter, kan prisene bli veldig høye, sier Leskelä til Yle.

Artikkelen ble først publisert på Nyteknik.

Amogys teknologi et testet mot brenselceller fra både Ballard og Power Cell. Erik Orrebakken er Engineering Test Manager for Amogy.
Les også

Tester ammoniakkreaktor som lager hydrogen til skip

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.