ARBEIDSLIV

Lønnsoppgjøret nesten et døgn på overtid – endelig er de enige

Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri og fagforbundene Fellesforbundet og Parat har kommet til enighet. Dermed blir det ingen storstreik.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland mekler mer enn 20 timer på overtid i forhandlingene mellom Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri fredag kveld.
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland mekler mer enn 20 timer på overtid i forhandlingene mellom Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
21. aug. 2020 - 22:31

Norsk Industri har akseptert forslaget fra Riksmekleren, mens Fellesforbundet har anbefalt forslaget som skal sendes til uravstemning blant medlemmene.

28.000 industriarbeidere sto i fare for å bli tatt ut i streik, men etter å ha forhandlet nesten 23 timer på overtid ble partene i frontfaget enige fredag.

– Da kan jeg meddele at vi har kommet til en løsning i årets frontfag, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland da partene endelig møtte pressen klokken 22.45 fredag kveld.

Fellesforbundet: Balansert løsning

Partene har kommet fram til en økonomisk ramme på årets oppgjør på 1,7 prosent, opplyser Ruland.

Jørn Eggum i Fellesforbundet er fornøyd med enigheten og sier de har fått reallønnsvekst og kjøpekraftsforbedring. Forhandlingene har vært krevende, og løsningen er balansert, sier Eggum.

Lønnsoppgjøret

  • Den økonomiske rammen for avtalen er en lønnsvekst på 1,7 prosent. Med en anslått prisvekst på 1,4 prosent, gir det en reallønnsvekst på 0,3 prosent.
  • Med virkning fra 1. april gis det et generelt tillegg til alle på 0,50 kroner per time
  • Minstelønnssatsene heves med mellom 7,50 kroner og 8,50 kroner
  • De lavtlønte i Teko-industrien, som lager klær og sko, gis et historisk løft med et ekstra tillegg på kr 1,50 per time med virkning fra 1. april og et kraftig løft i ansiennitetsstigen
  • Overenskomstens satser (skifttillegg etc.) heves med 6,3 prosent.

Kilder: Fellesforbundet, Riksmekleren, VG

– Dette er et oppgjør som Fellesforbundet sender ut til sine medlemmer med en anbefaling om at å stemme ja ved uravstemningen, sier Eggum.

Norsk Industri: Elementer vil bli diskutert

Også Stein Lier-Hansen i Norsk Industri omtaler forhandlingene som krevende etter den rekordlange forhandlingen på overtid.

– Vi har kommet i mål på en noenlunde bra måte, men det er helt åpenbart elementer i oppgjøret som helt sikkert vil bli omdiskutert, sier Lier-Hansen.

For Norsk Industri har det vært viktig å få fram at det er store ulikheter i næringslivet.

– Svært mange sliter med lav likviditet. Derfor var det viktig å få et veldig lavt generelt tarifftillegg. Det ble på 50 øre, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Partene som har forhandlet nå, utgjør altså det såkalte frontfaget. Det de kommer fram til, er vanligvis retningsgivende for lønnsoppgjøret i øvrige sektorer.

Minstelønnsøkning

Arbeidstakerorganisasjonen Parat er fornøyde med å ha fått et generelt tillegg for alle og at minstelønnssatsene økes med mellom 7,50 kroner og 8,50 kroner. Det er også enighet om mer forutsigbare arbeidstidsordninger for ansatte i offshoreindustrien.

– Vi har unngått streik og fått innrømmelser fra arbeidsgiversiden. Koronasituasjonen tatt i betraktning er vi fornøyd med resultatet av oppgjøret, der vi bidrar til å sikre norske arbeidstakere en stabil kjøpekraft, sier Aune.

Resultatet gir økt trygghet for både inntekt og arbeid, skriver LO i en pressemelding.

– Jeg vil gratulere Fellesforbundet med et godt resultat, som både styrker medlemmenes kjøpekraft og gir økt trygghet for arbeidsplasser og sysselsetting, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til enigheten i oppgjøret.

Sveriges energiminister og industriminister Ebba Busch og den franske minister for energi, Agnès Pannier-Runacher signerte samarbeidsavtalen i Brussel.
Les også

Skal bygge to store atomkraftverk: Sverige inngår allianse med Frankrike

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.