KARRIERE

Lokker kvinner til bygg

GIR ROS: ¿ Næringslivsringen har stor betydning for studentene på Bygg- og miljøteknikk, sier Øyvind Aass. Selv har han to år igjen av utdannelsen ved NTNU, og nylig ble han valgt til nye leder av Studentsamfundet.
GIR ROS: ¿ Næringslivsringen har stor betydning for studentene på Bygg- og miljøteknikk, sier Øyvind Aass. Selv har han to år igjen av utdannelsen ved NTNU, og nylig ble han valgt til nye leder av Studentsamfundet.Bilde: Truls Tunmo

Dette er Næringslivsringen

Næringslivsringen ble opprettet i 1999. Den er et samarbeidstiltak mellom byggenæringen og studieprogrammet Bygg- og miljøteknikk ved NTNU.



Formålet med tiltaket er å styrke rekrutteringen av studenter til byggfagene og bidra til næringsrelatert utdanning.



Medlemskap i Næringslivsringen er åpent for alle bedrifter, organisasjoner og etater som ahr tilknytning til byggenæringen. Arbeidet utføres primært ved frivillig arbeid i prosjektgrupper, og de administrative funksjonene utføres av IVT-fakultetet ved NTNU.



Næringslivsringens langsiktige arbeid har ført til en positiv utvikling i samspillet mellom byggenæringen og NTNU. I 2005 var det flere primærsøkere og kandidater fra ingeniørhøgskolene enn noe år tidligere, og kravene ved opptak er ytterligere skjerpet. Spesielt jenterekruttering blir viktig i årene som kommer.

Det suksessfulle samarbeidsforumet som består av ca 70 bedrifter, støtter NTNU-studentene på studieprogrammet Bygg- og miljøteknikk (FBM).

Formålet med Næringslivsringen er å bidra til at flere og bedre kvalifiserte studenter søker FBM, og på den måten sørger for at næringens fremtidige behov for kvalifiserte sivilingeniører blir tilfredsstilt.

Praktisk erfaring

– En viktig del av Næringslivsringens jobb er også å bidra til at undervisningen er praktisk rettet mot det arbeidslivet som møter studentene etter endt utdannelse, sier studieleder ved FBM, Eivind Bratteland.

Ikke bare involverer bedriftene i Næringslivsringen seg i selve undervisningsopplegget. En stor prosentandel av studentene har fått relevante sommerjobber gjennom det aktive samarbeidsforumet.



Interessant blanding

Øyvind Aass har to år igjen av studietiden ved NTNU. Han får ikke fullrost Næringslivsringens arbeid.

– Gjennom dette opplegget får vi som studenter en enestående mulighet til å kombinere teori og praksis. NTNU er flinke til å trekke inn næringslivet for å se i praksis de prosjektene vi lærer om i teorien. Det er en interessant blanding, sier 25-åringen fra Drammen.



Flere jenter

Antall kvinnelige studenter som har Bygg- og miljøteknikk som sitt primærvalg i søknad om studieplass ved NTNU, er sterkt økende.

Bare i løpet av de to siste årene har den søkergruppen akselerert fra 56 til 102 studenter.

– Dette er veldig gledelig. Jeg tror ikke det er usannsynlig at andel kvinnelige studenter kan bli rundt 40 prosent på Bygg- og miljøteknikk, sier Bratteland.

Han mener at økningen i antall søkere til dette studiet ved NTNU også generelt har med muligheten til å skape noe konkret.

– Det handler om å sette spor etter seg. Bygg og miljø er en av hovednæringene i Norge, og jeg tror at dette fenger flere og flere studenter. Det er spennende å få være med på å skape bygg og anlegg som skal bli liggende i fremtiden, sier studielederen.



Tror på drømmejobben

Øyvind Aass har også en drøm om å sette spor etter seg som sivilingeniør.

– Det er derfor jeg valgte å studere Bygg- og miljøteknikk. Når jeg skal ut i arbeidslivet, har jeg lyst til å skape noe i bygg- og anleggsbransjen. Sånn som jeg ser det nå, er drømmejobben å bli prosjektleder i et entreprenørselskap, sier Øyvind Aass.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.