IT

Løgnere eller bare inkompetente?

Toppsjefer som ikke har en overordnet forståelse av hvordan ting henger sammen ved hjelp av IT, bør ikke være sjefer, skriver nettsjef Anders Brenna.
Toppsjefer som ikke har en overordnet forståelse av hvordan ting henger sammen ved hjelp av IT, bør ikke være sjefer, skriver nettsjef Anders Brenna. Bilde: Dag Yngve Dahle
Anders Brenna
7. mai 2009 - 13:22

Ingen liker å innrømme egne feil, og enda færre tør innrømme at de ikke skjønner hva de driver med. Det går som regel bra, helt til det går galt.

Ingen liker å innrømme egne feil, og enda færre tør innrømme at de ikke skjønner hva de driver med. Det går som regel bra, helt til det går galt. Anders Brenna er nettsjef i Teknisk Ukeblad. Jörgen Skjelsbæk

Utbredt

Strategien synes å være utbredt blandt norske ledere i forhold til IT generelt og IT-sikkerhet spesielt, men nå har PT-sjef Willy Jensen tydeligvis fått nok.

Etter at Post- og teletilsynet sammen med IKT-Norge la frem den årlige spørreundersøkelsen om sikkerhetstilstanden i norske bedrifter og offentlige etater, kom Jensen med oppsiktsvekkende klar tale: «Man kan lure på om lederne lyver eller ikke vet hva de snakker om».

Jeg liker å tro det beste om folk, og antar derfor at disse lederne er inkompetente.

Mange problemer

Det er ikke noe nytt. Teknisk Ukeblads IT-journalister har sett på flere saker der det klart og tydelig kommer frem at norske sjefer ikke aner hva de driver med.

De klarer kanskje å stave IT, men de skjønner tydeligvis ikke så mye mer. Noen kjappe ferske eksempler sier sitt:

  • Nav skrøt av et IT-prosjekt som ble levert i tide uten budsjettsprekk, men det viste seg at de ansatte ikke klarte å bruke systemet.
  • Politiet virker ikke. De ble slått ut av virus fordi lokale politisjefer må velge mellom å bruke penger på IT eller ta seg råd til overtid i voldtektssaker.
  • Næringslivet er ikke forberedt på eventuell strømstans, og mange av landets mobilmaster har ikke engang nødaggregat. «De som har en oppegående IT-avdeling har nok fått nødvendige innspill», var svaret den gang.

Les også: Oppvask om IT-sikkerhet

Bør ikke være sjefer

Riktig bruk av IT kan gi enorme effektiviseringsgevinster både i form av økonomiske besparelser og bedre utnyttelse av de knappe ressursene som alle har.

Det forutsetter at systemene brukes riktig, og at IT-sikkerheten er godt ivaretatt. Det er ikke alltid like lett, men det er nødvendig.

Vi kan ikke forvente at toppsjefer kan detaljene, men de som i 2009 ikke har en overordnet forståelse av hvordan ting henger sammen ved hjelp av IT, bør ikke være sjefer.

Eksemplene på konsekvensene av dårlig IT-sikkerhet begynner å bli mange, og signalene er klare. Løgnere og inkompetente sjefer går en tøff tid i møte.

Hvis du svarer: «Vi har full kontroll» på spørsmål om IT-sikkerhet, så bør du ha det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.