KLIMA

– Lofottorsken tåler en Bravo-utblåsing

Direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens Landsforening (OLF).
Direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens Landsforening (OLF). Bilde: Ole K. Helgesen
29. jan. 2010 - 08:19

Direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens Landsforening (OLF) mener at en ukontrollert utblåsning i Lofoten ikke er skadelig for miljøet på lengre sikt.

Ikke sårbar

Ryssdal mener at torsken slett ikke er mer sårbar i nord enn andre steder.

– En ukontrollert Bravo-utblåsing midt i lofotfisket, hvor alle uheldige faktorer er til stede, er ikke skadelig for miljøet på lengre sikt, sier OLF-direktøren til Stavanger Aftenblad.

Bravo-utblåsingen fant sted i april 1977 og er norgeshistorien største oljeutslipp. Om lag 9.500 tonn råolje ble sluppet ut i løpet av de snaut åtte døgnene utblåsingen varte.

– Stemmer ikke

Ryssdal mener at lofottorsken vil tåle også en større utblåsning enn Bravo, men møter ikke overraskende motbør for sitt synspunkt.

– Dette stemmer ikke med det vi vet, sier Janne Sollie, direktør i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

En ny rapport fra direktoratet konkluderer nemlig med at et oljeutslipp i nord vil gjøre større skade på miljøet enn et utslipp lenger sør. Den viser også at oppryddingen etter oljesøl vil være vanskeligere i nord på grunn av tøffe værforhold.

– Mikroskopisk mulighet

Ryssdal på sin side viser til en undersøkelse som viser at et felt med 50 produksjonsbrønner på størrelse med Ekofisk vil drive trygt i 3.500 år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Sannsynligheten for utslipp er mikroskopisk, og i verste fall er konsekvensen av utslipp langt mindre på sikt enn det gis uttrykk for, mener Ryssdal. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.