OLJE OG GASS

– Lofoten-kompromiss skremmer Europa

KRITISK: Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling frykter regjeringen sender signaler om at Norge ikke vil forbli en stor gasseksportør.
KRITISK: Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling frykter regjeringen sender signaler om at Norge ikke vil forbli en stor gasseksportør. Bilde: Tomas Moss
Ole K. Helgesen
11. feb. 2011 - 15:36

Den norske gassproduksjonen kommer til å falle dramatisk allerede fra 2018. Høyres Siri Meling tror de gassimporterende landene i Europa er fullt klar over utviklingen på norsk sokkel.

Hun tror EU vil miste interesse for norsk gass dersom oljeindustrien ikke får tilgang til nye områder.

– Det kommer stadige antydninger om at regjeringen skal inngå et kompromiss om Lofoten og Vesterålen. Dersom Stoltenberg gjør et knefall for SV og det ikke blir konsekvensutredning for dette området, er det ikke bare pinlig, men også alvorlig. En slik løsning vil være svært uheldig for Norge som gasseksportør. Det som bekymrer meg mest er signalene dette vil sende til Europa, sier Meling til Teknisk Ukeblad.

Skaper usikkerhet

Hun er skremt over produksjonskurvene for norsk gass.

– Når representanter fra regjeringen møter kolleger i EU understreker de alltid at Norge skal være en langsiktig og forutsigbar leverandør av gass til Europa. Men kurvene viser noe annet. Og dette er selvfølgelig europeerne klar over. Derfor vil en ny utsettelse i dette området skape usikkerhet.

Meling understreker at de europeiske landene må være sikre på stabile leveranser i lang tid dersom de skal øke bruken av gass.

Les også: Tar ikke stilling til Lofoten-kompromiss

LO åpner for å utsette oljeutredning i nord

SV avviser Lofoten-kompromiss som «bare tull»

Må gjøre nye funn

Nordområdeprofessor Johan Petter Barlindhaug er også bekymret for signalene Norge sender til Europa.

– Det må gjøres nye store gassfunn for at Norge skal kunne forbli en troverdig gassleverandør til Europa. Det er også viktig for å unngå at prosess- og terminalanleggene i Sør-Norge ikke skal ble nedbygget, sier han.

Dette budskapet har gjentatt på en rekke konferanser og arrangementer i høst. Nå sist på Feltutviklingskonferansen i Bergen. Foreløpig har ikke regjeringen vist noen interesse for saken i offentligheten.

Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bekreftet i sommer overfor Teknisk Ukeblad at det blir det problematisk å levere så mye gass til Europa som regjeringen ønsker dersom det ikke gjøres betydelige funn fremover.

Gassco, produksjonsutvikling, gassproduksjon.
Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bekreftet i sommer overfor Teknisk Ukeblad at det blir det problematisk å levere så mye gass til Europa som regjeringen ønsker dersom det ikke gjøres betydelige funn fremover. KRAFTIG FALL: Norsk gasseksport står i fare for å falle kraftig om fem til ti år. (GRAF: North Energy/Gassco) Gassco

Les mer om: