OLJE OG GASS

Lofoten er ferdig konsekvensutredet

Bellona-leder Frederic Hauge vil se nærmere på lovligheten av løsningen.
Bellona-leder Frederic Hauge vil se nærmere på lovligheten av løsningen.Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
11. mars 2011 - 15:30

En viktig del av regjeringens kompromiss om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen er en avklaring om at konsekvensutredningen av Nordland VI fra 1994 fremdeles skal være gjeldende.

Dermed ligger alt klart for å starte boringen umiddelbart dersom en ny regjering bestemmer seg for det. Statoil har allerede to lisenser som de tidligere har signalisert at de gjerne vil utforske.

– Ikke fornøyd med dette

Bellona-leder Frederic Hauge forsvarer kompromissløsningen til regjeringen, men han vil kjempe mot at konsekvensutredningen fortsatt skal være gjeldende.

– Vi tror det er juridiske argumenter for å stoppe dette. Konsekvensutredningen er 16 år gammel, og den holder svært dårlig kvalitet. Dette skal vi se nærmere på nå.

Avvises

Men statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet sier det ikke er noen lovmessige utfordringer med konsekvensutredningen knyttet til petroleumslovens krav til åpning av nye områder.

– Nei, dette er ikke en relevant problemstilling. Årsaken til dette er at området allerede er åpnet og da krever ikke petroleumsloven en ny konsekvensutredning. Vi utreder ikke allerede åpnede områder, sier han.

For langt: OLF-leder Gro Brækken mener det er nødvendig å åpne Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet for at det skal være lønnsomt med gassrør til Barentshavet.
Ikke fornøyd OLF-leder Gro Brækken er ikke fornøyd med selve kompromisset. Ole K. Helgesen

Ikke fornøyd

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er det bare Statoil innen oljebransjen som har hatt forhåpninger om at det ville bli mulig å unngå en ny konsekvensutredning for Nordland VI.

Resten av bransjen har forventet at regjeringen ville kreve at området skulle ses på og utredes som en helhet.

OLF-leder Gro Brækken er klar på at hun ikke er fornøyd med regjeringens kompromissløsning. Hun svarer ikke direkte på spørsmål om hun er overrasket over at Nordland VI-utredningen ble opprettholdt.

– Vi visste jo at det ville komme et kompromiss. Men vi visste ikke hva løsningen ville innebære. Vi er fornøyde med at regjeringen signaliserer at den fremdeles vil satse på olje- og gassnæringen. Men vi er ikke fornøyde med at det mest spennende området på sokkelen forblir stengt, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også: Sparer Lofoten – åpner mer i Barentshavet

Lofot-tja fra Stoltenberg

Åpner kappløp om Barentshavet

Les mer om: