KRAFT

LO vil heller ha gasskraftverk enn kraftlinje

Kritisk til Nord-Norge-linjen.

Et gasskraftverk med fangst og lagring av CO2 i Hammerfest ville vært fullfinansiert av nettariffen dersom dette kunne vedtas på samme måte som utbygging av kraftledning, ifølge LO-nestleder Tor-Arne Solbakken. (Foto: Statnett)
Et gasskraftverk med fangst og lagring av CO2 i Hammerfest ville vært fullfinansiert av nettariffen dersom dette kunne vedtas på samme måte som utbygging av kraftledning, ifølge LO-nestleder Tor-Arne Solbakken. (Foto: Statnett) Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
25. okt. 2012 - 07:50

På Statnetts høstkonferanse i går delte LOs nestleder Tor-Arne Solbakken sin bekymring for kostnadsøkningene på kraftledningen Ofoten – Hammerfest.

Kostnadsanslaget på 6- 9 milliarder kroner ble nylig økt til 8-12 milliarder kroner.

Les også: Skal bruke 50-70 milliarder på strømnettet

– Det går en grense

Beslutningen om å Dropper Melkøya-utvidelse ved Hammerfest, det såkalte tog 2, gir lavere behov for kraftoverføring, påpekte Solbakken.

Han understreket at LO mener at investeringer som er nødvendige for å sikre en akseptabel forsyningssikkerhet må prioriteres.

– Samfunnsøkonomisk går det imidlertid en grense. Når nettinvesteringene når slike dimensjoner, må vi konsekvensutrede effekten for kundene, sa Solbakken.

Les også: Lukker ikke døren for Barentsrør

Dyrt for industrien

Han påpekte også at regjeringens beslutning om Du må betale for elektrifiseringen gjør at regningen skyves over fra petroleumssektoren, som utløser behovet for linjen, til annen industri med dårligere betalingsevne.

– Dersom linjen ender på 12 milliarder kroner, som noen estimater tilsier, betyr det en kostnadsvekst på 30 prosent i sentralnettstariffen, sa Solbakken.

Han spurte seg derfor om lokal kraftproduksjon kan redusere investeringsnivået.

Les også: Statnett foreslår mer gasskraft i Finnmark

– Null utslipp

Solbakken viste så til at Siemens oppgir kostnaden til et 420 MW gasskraftverk med fangst og lagring av CO2 til under 5 milliarder kroner, og at det i Hammerfest både er behov for varme og mulighet for lagring av CO2.

– Et gasskraftverk med fangst og lagring av CO2 ville vært fullfinansiert av nettariffen dersom dette kunne vedtas på samme måte som utbygging av kraftledning. Det vil gi null utslipp, kraft og varme i Hammerfest, med små naturinngrep og liten visuell forurensning, sa Solbakken.

Han viste til at gassen i Hammerfest er mye billigere enn andre steder i landet fordi den er innelåst, slik at det vil passe bra å bygge gasskraftverk nettopp der.

Les også: Ny kraftlinje i nord

Forlater ikke planen

I sitt innlegg på konferansen understreket Statnett-sjef Auke Lont at selskapet endrer planer når viktige forutsetninger endres.

– Når planen rundt Snøhvit endrer seg, da må vi sette oss ned og se om det har noen betydning for fremrykkingen i prosjektet eller ikke. Vi kan ikke bare dure videre, sa Lont.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper Statnetts styreleder Kolbjørn Almlid med å si at når en del av markedsgrunnlaget forsvinner, må Statnett ta med seg det i sine videre beregninger.

– Men vi står fast på at linjen er en del av vår plan. Vi ser at den blir dyrere enn vi først regnet med, men vi har ikke forlatt planen, sier han.

Les også:

Statoil vil ikke bruke Melkøya som kraftreserve

CO2-renseanlegget kan bli stående uten CO2

Nekter Statnett å importere russisk atomkraft  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.