OLJE OG GASS

LO-forbund slår alarm:
Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen

Christopher Birknes, hovedtillitsvalgt i BP Norge, sier konfliktnivået øker på sokkelen.
Christopher Birknes, hovedtillitsvalgt i BP Norge, sier konfliktnivået øker på sokkelen. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
21. sep. 2011 - 07:26

Fagbevegelsens har laget en egen rapport om Deepwater Horizon-katastrofen i Mexicogolfen.

Norsk modell

I likhet med Petroleumstilsynet (Ptil) og Oljeindustriens Landsforening (OLF) konkluderer også LO-forbundet Industri Energi med at den såkalte norske modellen bidrar positivt til sikkerheten her hjemme.

Men utvalget med medlemmer fra BP, Halliburton, M-I Swaco, Statoil, Oljedirektoratet og Schlumberger advarer mot en del farlige utviklingstrekk på norsk sokkel.

Fiendtlig

Industri Energi viser blant annet til at tillitsvalgte registrerer en stadig økende fagforeningsfiendtlig holdning i ledelsen hos flere oljeselskaper.

Det blir stadig oftere innført globale standarder uten hensyn til lokale forskjeller. Og den norske ledelsen i de internasjonale selskapene blir fratatt makt og innflytelse, ifølge IE.

Full strid om rustesting offshore

Advarer mot bonuser

Forbundet advarer også mot de individuelle prestasjonsbaserte belønningssystemene som blir mer og mer vanlig på sokkelen.

– Innføring av bonussystem med krav til økonomisk måloppnåelse er i ferd med å gå på bekostning av hensynet til helse, miljø og sikkerhet. Ny grådighetskultur avles frem, og truer HMS-arbeidet, slår IE fast. Det blir også uttrykt bekymring for at folk ikke lenger tør å varsle i frykt for økonomiske represalier, ikke minst fordi bruken av vikarer og midlertidige ansettelser øker.

Skremmende mange utslipp

Konfronterende linje

Hovedtillitsvalgt i BP Norge, Christopher Birknes, har deltatt i utvalget.

– Den norske modellen, basert på åpenhet og samarbeid, har vært viktig for sikkerhetsnivået på norsk sokkel. Men dette samarbeidet blir stadig utfordret. Blant annet opplever vi økende press fra toppledelsen i de multinasjonale selskapene. Det er ikke alltid de har den norske kulturen med seg, og de er vant med en mer konfronterende linje, sier Birknes.

Kan fire på riggkravene

Går sammen i protest

På bakgrunn av det økende konfliktnivået går nå flere LO-forbund sammen ut i protest mot den norske samarbeidsmodellen, også kalt trepartssamarbeidet. Modellen har en høy stjerne internasjonalt, og under Macondo-ulykken ble den trukket frem som en foregangsmodell.

– Arbeidsgiverne er unødig vanskelige og myndighetene ivaretar ikke lenger arbeidstakerens interesser. I denne modellen må noen fungere som dommer, og det skal være myndighetenes funksjon. De er fraværende og ikke tydelige nok, sier HMS-sjef i fagforbundet Industri Energi, Ketil Karlsen, til Teknisk Ukeblad.

Norsk Industri: Etterlengtet Petroleumsmelding

Arbeidsdepartementet bekymret

Han sier samarbeidet har skrantet mer og mer de siste to årene, og frykter at modellen kan slå sprekker.

– Det er greit å smykke seg med hvor bra samarbeidsmodellen er når vi reiser rundt i verden, men innholdet må være like bra som skallet, sier Karlsen.

Macondo-rapport slippes i morgen: Her er Ptils anbefalinger

Nylig kom Stortingsmelding nr. 26, også kalt HMS-meldingen, hvor det pekes på at det har vært en økning i antall hendelser.

– Petroleumssektoren har et godt fungerende trepartssamarbeid. Det har vært noen nestenulykker den siste tiden som har hatt små marginer for at det ikke har gått skikkelig ille, så vi følger sektoren med stor oppmerksomhet, sier statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad.

Les mer om konfliktene på sokkelen i denne ukens utgave av Teknisk Ukeblad.

Les også:

Dobbelt så mye jobb - samme antall fagfolk

Oljearbeidere kan verken engelsk eller norsk

Frykter storulykke i Nordsjøen:<br/> – Jeg er redd for å dra på jobb

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.