PORSGRUNN: I dag har ni av ti bedrifter uønsket variasjon i sine produkter. Bedre produksjonsmetoder kan bidra til å redusere variasjonen og få en jevnere kvalitet i sluttproduktene. Forskerne ved Tel – Tek har utviklet metoder som bidrar til å oppnå langt jevnere kvalitet i en produksjonsprosess, Smart produksjon er navnet de har satt på metodene.
– Vi ser på produksjonsprosessen som en helhet og ikke delt opp i mange forskjellige prosessenheter. Slik kan vi få oversikt over alle parametre som er med på å bestemme kvaliteten på sluttproduktet, forteller seniorforsker Frode Brakstad. Han forteller at å modellere produksjonsprosesser ofte er komplekst da det er svært mange data som skal inn i en slik modell.
– Det starter med råmaterialene, prosessparametrene og en rekke andre data. Vi må finne de hovedparametrene som bidrar mest til kvalitetsvariasjonen og som er resultatdriverne, og deretter utarbeide algoritmer for å kunne regulere hele prosessen, sier Brakstad.
Historiske data
Mye av dette arbeidet er basert på empiri ved at data fra hele prosessen samles inn og analyseres. Deretter kan forskerne studere dataene for så å stille en diagnose og utvikle de rette korrektive tiltak for å redusere variasjonen i sluttproduktene. – Altfor mange tror at dette er noe er tilsvarende det som gjøres gjennom Lean, eller Toyota-metodene for produksjonsbedrifter. Men det er det ikke. Lean er mer en organisasjonsteori, mens vi griper direkte inn i produksjonsprosessene, forteller Brakstad.
– Vi utvikler en modellbasert tilnærming til produksjonsprosessen og styrer denne ut fra disse modellene, mer som en prediktiv regulering, sier forskeren. Han forteller at det er stor interesse for modellbasert produksjon, men at det er vanskelig å nå fram slik at det blir reelle prosjekter. – Gjennom Oslofjordfondet er det mulig å skaffe midler til å gjennomføre prosjekter for det vi kaller smart produksjon. Tel-Tek skal bli levedyktige på dette sammen med bedriftene, sier Brakstad.
Sterke partnere
Tel-Tek jobber ikke alene med smart produksjon. De har et samarbeid med Universitet i Bergen og University of Washington i Seattle. – Dette er sterke partnere med store kunnskaper som vi vil gjøre tilgjengelige for norsk industri. Dette kan bidra til produksjonsoptimalisering som omfatter alle prosesser i en bedrift. Målet er å utvikle en standard slik at norske bedrifter kan strømlinjeforme sine produksjonsprosesser, sier Brakstad.
Dette innebærer mer enn å forholde seg til reguleringslsøyfenes setpunkter. – Kostnadene i produksjonen må fram slik at det er mulig å få oversikt over hele kostnadsbildet. Det innebærer forbruk av råvarer, variasjon i råvarekvalitetene som vil påvirke produksjonen og gi variasjoner og andre innsatsfaktorer. En viktig komponent er energiforbruket som må bli optimalt. Summen av smart produksjon skal bi jevn kvalitet og forbedret lønnsomhet, sier Brakstad til Industrien.