MOBIL

– Like bra som iPhone og Galaxy, bare billig

Microsofts Lumia 830 påstås å være det første rimelige flaggskipet.

Microsoft lanserte to nye telefoner i Lumia-serien under IFA-messen. Lumia 735 til venstre, og Lumia 830 til høyre.
Microsoft lanserte to nye telefoner i Lumia-serien under IFA-messen. Lumia 735 til venstre, og Lumia 830 til høyre. Bilde: Microsoft
Marius ValleMarius ValleJournalist
4. sep. 2014 - 12:50

Det dreide seg mye om programvare da Microsoft tok scenen under IFA-messen i Berlin i dag.

I tillegg til et par nye telefoner og nytt tilbehør var det nyhetene i Lumia-programvaren som sto i fokus. Denne programvaren kommer til å dukke opp på alle Lumia-telefoner med Windows Phone 8, så dette er gode nyheter for alle som har en nyere Lumia.

Les også: Denne lader mobilen uten en tråd

Lumia Denim

Etter at oppdateringen Lumia Cyan nylig har blitt rullet ut til Microsofts Lumia-serie, er de klare med neste. Denne heter Denim, og inkluderer nyhetene i Windows Phone 8.1 Update 1, i tillegg til Lumia-ekslusiv programvare.

Taleassistenten Cortana har fått noen nye funksjoner, som blant annet å kunne sette opp Skype-samtaler. Som med Google Now kan du nå si «Hey Cortana» for å få telefoen til å lytte. Cortana er imidlertid ikke tilgjengelig i Norge enda, og blir neppe klar i overskuelig fremtid. Med Denim tar Microsoft Cortana til Storbritannia, Kina, India, Canada og Australia.

Det blir mulig å sortere apper i mapper på startskjermen, SMS kan videresendes, du kan bestemme slumretiden i vekkerklokken, og laste mobilsider raskere i nettleseren.

Det er dog de Lumia-eksklusive nyhetne som er de mest spennende.

Les også: HTCs flaggskip får Windows Phone

Raskere kamera

Den største forbedringen er at kameraet har blitt raskere. Endelig, får vi si, for kamerahastighet har ikke vært en av styrkene til Lumia-telefonene.

Kameraappen Nokia Camera blir erstattet med Lumia Camera. Denne skal gjøre at det går raskere å starte kameraet med kameratasten, og at det går kortere tid mellom eksponeringene.

I tillegg kan du ta opp 4k-video med 24 bilder per sekund om du holder kameratasten nede. Du kan lagre et bilde fra disse videoene dersom du vil, og hvert bilde bil være 8,3 megapiksler. Lynrask seriefoto, med andre ord.

«Rich capture» er en annen interessant kameranyhet. Den minner litt om automodus på telefoner som Sonys Xperia-serie, ved at den velger de innstillingene som trolig passer best. Microsoft har tatt dette konseptet et steg lenger.

Du kan nemlig velge om du vil bruke blits eller ikke etter at du har tatt bildet. Rich capture kan ta bilder med blits, men lagrer også bildet uten blits. Da kan du i ettertid justere hvor mye blits du vil ha med i bildet ved å kombinere de to. Ganske lurt.

På samme måte kan du legge på HDR i ettertid, og justere eksponeringen manuelt.

Kameraappen blir tilgjengelig som frittstående app til Lumia 930 og 1520 i løpet av fjerde kvartal.

Les også: PC, nettbrett og papirerstatning i ett

Den nye kameraappen lar deg ta 4k-video og plukke ut bilder.
Den nye kameraappen lar deg ta 4k-video og plukke ut bilder.

Rir selfie-bølgen

Microsoft har også laget en egen selfie-app, hvor du kan legge til filter på bildene og justere hvordan du ser ut ved å gjøre tennene hvoitere, øynene større og rynkene mindre synlige.

Selfie-appen kan dessuten bruke hovedkameraet. Da vil telefonen lage pipelyder for å fordelle deg om fjeset ditt er i midten av bildet og i fokus. Denne appen er tilgjengelig for alle Lumia-telefoner i appbutikken i dag.

Lumia Denim blir tilgjenglig på alle Lumia-modeller med Windows Phone 8, og skal først rulles ut på flaggskipene Lumia 930 og 1520 i fjerde kvartal.

Det er verdt å få med seg at alle telefoner ikke vil få de nye kamerafunksjonene på grunn av begrensninger i maskinvare. For eksempel kan ikke Lumia 1020 ta opp 4k-video.

Les også: Denne bør få deg til å vurdere Windows Phone

Nokia Lumia 830 er en mellomklassetelefon med et påstått svært godt kamera.
Nokia Lumia 830 er en mellomklassetelefon med et påstått svært godt kamera.

Lumia 830

Det var også plass til et par nye telefoner i Microsofts presentasjon. Den sprekeste telefonen er Lumia 830, som de kaller «The affordable flagship».

Med dette mener Microsoft at du får en telefon som er vel så god som, eller bedre enn, iPhone 5S og Samsung Galaxy S5 til en langt lavere pris.

Lumia 830 har en veiledende pris på 330 euro (2700 kroner) før skatter og subsidier. Det betyr trolig en utsalgspris på rundt 3500 kroner.

Nå skal vi ikke beskylde Microsoft for å gjøre en objektiv sammenligning mot konkurrentene, så hvor godt den står seg mot de to nevnte telefonene gjenstår å se.

Det som er sikkert er at den ser ut til å være en rimelig interessant mellomprisklassemodell.

Lumia 830 leveres med Lumia Denim, og har dermed alle kameramulightene som kommer med denne oppdateringen.

Selve kameraet har ti megapikslers oppløsning, og inkluderer optisk bildestabilisator. Dette skal være det tynneste og letteste stabiliseringssystemet de har laget til nå.

Stabiliseringen gjør det enklere å ta bedre bilder i svak belysning, og Microsoft benyttet anledningen til å sammenligne biler tatt med Lumia 830 med iPhone 5S for å vise frem dette. De påsto også at de hadde sammenlignet med Galaxy S5, men at resultatet var så dårlig at det ikke var verdt å vise frem.

Som Lumia 930 har Lumia 830 lydopptak med stort dynamisk omfang, slik at den også egner seg til å ta video med i bråkete omgivelser. Lydopptakene gjøres dessuten i 5.1 kanalers surround.

Lumia 830 er angivelig like bra som iPhone 5S og Galaxy S5, bare billig, skal vi tro Microsoft.
Lumia 830 er angivelig like bra som iPhone 5S og Galaxy S5, bare billig, skal vi tro Microsoft.

Ikke like skarp spesifikasjonsliste

Skjermen er fem tommer, og har 1280 x 720 pikslers oppløsning. Ikke akkurat like skarpt som Galaxy S5 eller iPhone 5S. Videre er skjermen er LCD-skjerm med Clearblack-filter for bedre lesbarhet under de fleste lysforhold.

Ser vi på spesifikasjonslisten er det tydelig at Microsoft ikke har sammenlignet alt med konkurrentene. Her får du nemlig en Snapdragon 400-systembrikke med firekjernet 1,2 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 1 GB. Lagringsminnet er 16 GB, men det er også støtte for minnekort.

Batteriet har en kapasitet på 2200 mAh, og telefonen støtter trådløs lading.

Designen er umiskjennelig Lumia, med metallramme og plastdeksel. Den ligner dermed litt på Lumia 930. Målene er 14 x 7 x 0,85 cm, og vekten 150 gram.

Lumia 830 leveres i fargene oransje, grønn, hvit og svart.

Telefonen kommer i salg i Norge i begynnelsen av fjerde kvartal. Det betyr antakelig en eller annen gang i oktober.

Les også: Enkle inngrep gir mobilkameraet Kinect-funksjon

Nokia Lumia 735 og 730 er selfie-orienterte.
Nokia Lumia 735 og 730 er selfie-orienterte.

Lumia 735

I tillegg slapp Microsoft den blilige Lumia 735. Her er det frontkameraet som har fått spesialbehandling. Det har en brennvidde på 24 mm, som betyr at du får fanget et bredere motiv. Oppløsningen er 5 megapiksler.

Kameraet på baksiden har 6,7 megapikslers oppløsning og en blender på f/1,9.

Skjermen måler 4,7 tommer, og er et OLED-panel med 1280 x 720 pikslers oppløsning. Det støtter

Telefonen har ellers det som trengs, som 4G, Wi-Fi, Bluetooth, NFC og den vanlige rekken med tekniske finesser. Batteriet har en kapasitet på 2220 mAh, og telefonen støtter trådløs lading via et deksel.

Systembrikken er en Snapdragon 400 med firekjernet 1,2 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 1 GB, og lagringsminnet minimale 8 GB. Det er imidlertid støtte for minnekort.

Prisen er satt til 219 euro (1800 kroner) før skatter og subsidier. Det betyr trolig at prisen vil ligge rundt 2300 kroner når den kommer i salg.

De slapp også en utgave uten 4G kalt Lumia 730 Dual Sim. Denne støtter, som navnet antyder, to SIM-kort. Denne har en pris på 199 euro før skatter og subsidier.

Telefonene leveres ellers med tre måneders Skype Unlimited, som lar deg ringe telefonnumre verden rundt, uten ekstra kostnad.

Les også: Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen

Microsofts TV-boks er ingen Chromecast, men gir deg Miracast på en hvilken som helst TV.
Microsofts TV-boks er ingen Chromecast, men gir deg Miracast på en hvilken som helst TV.

Microsoft Screen Sharing for Lumia Phones HD10

Microsoft lanserte også et Miracast gir deg "trådløs HDMI" -basert TV-tilbehør med det lange navnet du ser over. Den kobles til TV-ens HDMI-inngang, og lar deg speile skjermbildet på telefonen til TV-en.

Det gikk på forhånd rykter om at dette skulle være en Google Chromecast-konkurrent, men det viser det seg å ikke være. HD10 er utelukkende laget for å speile skjermbildet.

Det følger med en liten plate med NFC, som du kan plassere et annet sted enn der hvor boksen er montert. Så lenge du har NFC på telefonen din holder det å berøre denne for å starte skjermspeilingen.

HD10 er ellers kompatibel med alle enheter som støtter Miracast. Altså ikke et helt dumt innkjøp dersom du har en Android-telefon.

HD10 har en anbefalt utsalgspris på 79 euro (650 kroner), og skal komme i salg denne måneden.

Les også: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Denne ladeplaten kan blinke om du får varsler når du lader.
Denne ladeplaten kan blinke om du får varsler når du lader.

Ny ladeplate

Trådløs lading var også på programmet. Microsoft lanserte DT-903, en ny ladeplate med NFC og Bluetooh.

Om du parer telefonen og ladeplaten med NFC, vil laderen begynne å lyse når det er på tide å lade telefonen. Den kan også blinke når du får nye varsler på telefonen.

Laderen krever at du har Windows Phone 8.1 og Bluetooth 4 for at alle funksjonene skal være tilgjengelig.

Anbefalt utsalgspris er 59 euro (480 kroner). Salgsstart er neste måned.

Les også:

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Denne har 64 biters prosessor  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.