T2

Test: MICROSOFT SURFACE PRO 3

PC, nettbrett og papirerstatning i ett

TEST: Microsoft Surface Pro 3.

Surface Pro 3: Komponentene i pakken er selve brettet, med en fornuftig liten strømforsyning og penn. Tastaturet kommer i tillegg til rundt tusenlappen, og det trenger du.
Surface Pro 3: Komponentene i pakken er selve brettet, med en fornuftig liten strømforsyning og penn. Tastaturet kommer i tillegg til rundt tusenlappen, og det trenger du. Bilde: Foto: Eirik Helland Urke
28. aug. 2014 - 18:43
Vis mer

Tre generasjoner på under to år. Det er tempoet Microsoft holder for å hente inn forspranget Apple og Google-leiren har fått på nettbrett. Og det er ingen liten oppgave.

IT-giganten skjønte at de måtte tilby noe mer og det har de gjort så godt de har kunnet. Trauste som de er, har de forsynt nettbrettene med mye innovasjon.

Les også: Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling

Fremgang i dekselet

Apple har jo gått foran og vist hvordan de kan henge fast et tastaturdeksel i magneter slik at det er lett å ta av og på og at det kan brukes som støtte.

Microsoft har like godt dyttet et tastatur i dekslet og bygget støtten inn i brettet.

Det har vært en bra løsning fra første stund, men det er utrolig hvordan snart to års videreutvikling hjelper.

Surface Pro 3 har fått et tastatur som gjør de i bærbare PC-er rangen stridig.

Støtten, Kickstand, er nå trinnløs. Det er mildt sagt et enormt fremskritt som gjør at brettet kan brukes som PC i alle stillinger.

Og det var det Microsoft så gjerne ville. De skjønte at særdeles få kom til å kjøpe dette som bare nettbrett.

Men siden Surface Pro 3 også er en kraftig PC er dette en kombinasjon langt flere vil sette pris på. Ved å kombinere PC-ens og nettbrettets egenskaper blir det en og ikke to ting å dra på.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga 2 Pro: Endelig en hybrid som fungerer godt både som nettbrett og PC

Penntastisk

Men Microsoft har også kastet inn en gulrot til. Pennen. Den virket ganske bra i den tidligere modellen, men her skinner den.

Det tidligere samarbeidet med Wacom, som er selve merkenavnet i digitaliseringsbord, er droppet til fordel for en nyutviklet teknologi.

Og den virker over all forventning. Med Surface Pro 3 og OneNote, som følger med, skal folk klare seg uten papir.

TEST: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

Papirløst

Vi har testet pennen på Surface Pro 3 og synes den gjør en imponerende jobb, men helt papirløse er vi ikke blitt. Papir har som kjent ikke noe oppstartstid og selv om det er like lett å skrive på skjermen som på papiret er det noe med vaner og enkelhet.

Microsoft har utsett OneNote til selve spydspissen i Surface-familien. Et par trykk på «viskelærsiden» av pennen starter programmet og gjør at det er svært enkelt å ta notater. Her skal papiret får svi, mener Redmond.

Vi har ikke vært spesielt ivrige brukere av OneNote, men det bør vi om vi skal få full glede av Surface Pro 3. Det skal sies at OneNote er en veldig god måte å organisere alt man driver med og det har en stor fordel. Ingen ting skal lagres manuelt. Alt blir automatisk lagret og alt finner veien til OneDrive.

Den nye pennen bruker Bluetooth til å kommunisere med brettet og det har en annen stor fordel. Den kan brukes til å kjøre presentasjoner selv om du er mange meter fra Surface Pro 3.

Kjører en veivals over Surface Pro 3 så er ikke livet ditt tapt. En notisblokk tåler nok også en slik behandling, men du verden så lett papir kommer på avveier.

Les også: Dette er PC-en du aldri skal måtte bytte ut

Surface Pro 3 retter kanonene mot papirbransjen.
Surface Pro 3 retter kanonene mot papirbransjen.

Fullverdig laptop

Med Pro 3, som lanseres i disse dager, har de utviklet alt det som har vært kjennetegnet på Surface videre. Nå har vi en større 12 tommers skjerm.

40 prosent mer areal enn den forrige. Størrelsen, vekten på 800 gram og tykkelsen på 9 mm gjør at den virkelig kan erstatte et nettbrett, men dette er også en enhet med en skikkelig kraftig Intelprosessor som kan erstattet en rask bærbar PC også.

Les også: Dette kan bli lanseringsdatoen for Windows 9

Tåler hånden

Et problem med mange pennbaserte dingser er at de forstyrres av fingre og håndflater som ligger oppå skjermen. Det skjer ikke med Surface Pro 3.

Microsoft har utviklet teknologi som gjør at brettet skjønner hva du holder på med enten du bruker fingeren eller pennen.

Fingeren er kanskje det redskapet som fremfor noe har gjort nettbrettet så nyttig og populært, men når man i tillegg kan bruke pennen på de fine detaljene, øker funksjonaliteten.

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Adobe på saken

Da Surface Pro 3 ble lansert i sommer var en representant for Adobe på scenen og demonstrerte hvordan han brukte en ny versjon av Photoshop på Surface Pro 3.

Photoshop handler jo i stor grad om å gå inn i bilder og flytte og endre piksler og det ser veldig mye mer intuitivt og enkelt å benytte pennen direkte på bildet i stedet for å bruke en mus eller digitaliseringsbord på siden av skjermen.

Vi hadde håpet at den nye oppgraderingen av Photoshop nå hadde disse funksjonene, men nei. Ikke ennå forteller en representant for Adobe. Men det kommer om ikke lenge og ikke bare i Photoshop. Pennfunksjonaliteten vil også bli bygget inn i Illustrator og andre programmer.  

Likevel har vi prøvd dagens versjon av Photoshop og noe virker.

Enkelte verktøy, slik som viskelæret, kan brukes og viser med all tydelighet at pennen er helt overlegen den gode gamle musa.

Det å bruke den til å redigere direkte over bildet er en ny og mye bedre opplevelse. Det virker som om pennen klarer å følge med mye raskere enn vår opplevelse av de fleste mus.

Les også: Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

Surface Pro 3 og Photoshop spiller ikke sammen til sitt fulle potensiale ennå, men Adobe jobber med saken.
Surface Pro 3 og Photoshop spiller ikke sammen til sitt fulle potensiale ennå, men Adobe jobber med saken.

Batterilevetid

Surface Pro 3 er noe helt annet enn et vanlig nettbrett. Det er overmotorisert for bare å bruke data slik som å surfe og se på filmer og bilder.

Dette er en skikkelig jobbe-PC som drar Photoshop uten å mukke. Men det skulle bare mangle. Modellen vi har testet har en Intel Core i5-prosessor og 4 GB RAM.

Det påvirker selvfølgelig batterilevetiden.

I følge Microsoft så skal denne kunne brukes på batteri en hel arbeidsdag, eller opptil 9 timer, men det kommer selvsagt an på jobben. Er du designer, eller jobber med foto- og videoredigering er det ikke noe problem å tømme batteriet på mellom to og tre timer. Da er nok stikkontakten god å ha. Uansett. Så lang batterilevetid med bare 42 Wh i matpakken er bra.

Når belastningen blir høy så lar Surface Pro 3 også høre fra seg.

Intels i-prosessorer trenger kjøling når de jobber hardt og det faktum at dette er kanskje den tynneste dingsen som er laget med en slik prosessor gir enorme utfordringer til viftekonstruktøren.

Når det blir for varmt der inne hører du det godt, men på vanlig surfing og lett jobbing holder det med å spre varmen i metallet på baksiden.

Les også: Huawei mener alvor med mininettbrett

Bedre i bruk

Det å bruke en av de tidligere Surface-modellene var et kompromiss.

En så lett PC er fine greier, men det å ha den på fanget, i flysetet og ellers på trange plasser var knotete.

Kickstand var en god ide og ble bedre i Surface 2, men selv om den kunne stå i to stillinger passet den, eller ikke.

Nå med en trinnløs Kickstand opplever vi at den alltid passer. Når dette skrives sitter vi tilbakelent med bena på skrivebordet og Surface Pro 3 på fanget.

Dette er bedre enn vi har opplevet med noen bærbar PC. En kombinasjon av vekt, skjerm og tastatur gjør dette til en ypperlig PC-erstatning.

Skjermen fortjener også ros. Mye ros. Den er mer lyssterk enn den vi har i vår nye Dell og mer høyoppløst. En 12 tommers skjerm med 2160 ganger 1440, det vil si rundt 3 megapiksler på skjermen har mer enn nok av dem.

Vi liker også Microsofts valg av 3:2 forhold. Det gir en følelse av å få mer i høyden enn vanlige PC-skjermer, selv om det ikke er så nærme kvadratformen som iPadens 4:3.

Til gjengjeld er det bedre for de som skal se film. De slipper unna med to smale i stedet for to brede svarte striper oppe og nede.

TEST: iMac 21,5":  Slik er den nye «billig-iMac-en»

Valgets kvaler: Dell Latitude 7240 eller Microsoft Surface Pro 3. Begge er 12 tommere med berøringsskjerm, men Surface har en mer utnyttbar skjerm. Den er også vesentlig lettere og kan være nettbrett og papirerstatter i tillegg.
Valgets kvaler: Dell Latitude 7240 eller Microsoft Surface Pro 3. Begge er 12 tommere med berøringsskjerm, men Surface har en mer utnyttbar skjerm. Den er også vesentlig lettere og kan være nettbrett og papirerstatter i tillegg.

Tastatur

Det er nesten utrolig hvor raskt Microsoft har fått skikk på tastaturene i Surface. Det litt under 5 millimeter tykke tastaturet, TypeCover, med bevegelige knapper imponerer.

Det er faktisk bedre å skrive på enn det vi har i vår nye Dell Latitude 7240 jobb-PC, som er en ganske påkostet sak.

Vi kan faktisk ikke huske å ha skrevet så bra på noe tastatur noen gang.

I tillegg har det også opplyste taster som gjør det lett å finne frem i mørket.

Med tastaturdekslet veier hele oppakningen 1095 gram og er 13, 9 mm tykk.

Les også: Denne lar deg sende og motta SMS på PC og iPad

Magnetfeste

Den store innovasjonen er likevel hvordan tastaturdekslet nå har fått en magnetlist som fester det til den ene langsiden på nettbrettet. Det gjør at tastaturet får feste og blir stivet av langs hele kanten. Det er alfa og omega for et så tynt tastatur.

Den lille fleksibiliteten som er igjen er faktisk noe som gjør det behagelig å ha det på fanget, eller i andre stillinger. Sammen med den nye Kickstanden tåler også Surface Pro 3 trange flyseter uten at det blir for ubehagelig å jobbe.

Det eneste vi har å klage på er berøringsflaten. På tross av at den er blitt større og mer følsom synes vi ikke den er like god som den vi har i Dell-en.

Les også: LG lanserer rund smartklokke

Tynt: Surface Pro 3 er så vidt over 9 mm. Her seg du hvordan tastaturdekslet fester seg magnetisk til brettet slikt at det blir stivet av i lengderetningen. Det gjør det svært mye mer brukbart enn før. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Tynt: Surface Pro 3 er så vidt over 9 mm. Her seg du hvordan tastaturdekslet fester seg magnetisk til brettet slikt at det blir stivet av i lengderetningen. Det gjør det svært mye mer brukbart enn før. Foto: Eirik Helland Urke

Ytelse

Det er ikke noe å si på ytelsen. Den innebygde grafikken i Intels nye prosessorer gjør godt fra seg på de fleste spill, men hardcore gamere vil neppe få lyst på Surface Pro 3. De vil ha noe helt annet på grafikksiden.

For vanlige brukere er ikke ytelse noe problem lenger. Brettet vi testet hadde et flash lagringsminne på 128 GB, I forhold til en harddisk gjør det mye mer på opplevet hastighet enn noen prosessorforbedring Intel har kommet med de siste årene.

Sammenliknet med vanlige nettbrett med en eller annen ARM-prosessor er Surface Pro 3 veldig mye raskere. Men det skulle da også bare mangle med Intel Inside.

Les også: Her får du ubegrenset skylagring

Tilvenning

Etter å ha brukt Surface Pro 3 en ukes til kan vi fastslå at det er noe annet enn en vanlig bærbar PC.

Begge kan brukes til surfing, men det å lene seg tilbake og bruke pennen eller fingeren i apper blir noe helt annet enn på PC-en.

Selv sammenliknet med vår PC som også har berøringsskjerm. Formfaktoren og muligheten til å ta av tastaturet gjør Surface Pro 3 til det det skal være når du driver med slik datakonsumpsjon; et nettbrett.

Vi liker også det å kunne skrive på skjermen, men det er virkelig en tilvenningsfaktor og er nok mer enn tilvenning til OneNote enn til Surface Pro 3.

Kombinasjonen av Kickstand, tastaturdeksel den store høyoppløste skjermen gjør dette til en attraktiv pakke med mye større appell enn de tidligere modellene. Spesielt fordi Microsoft har klart å redusere tykkelsen på noe så kraftig til 9,1 mm og begrense vekten til 798 gram.

Heldigvis har Surface Pro 3 eget spor til SD-kort. Men vi skulle gjerne sett et fullstørrelse kort og ikke et microSD-kort. Da hadde det blitt bedre å samarbeide med kameraer som ikke har WiFi. Slike det er nå må man fotografere med mikrokort som man putter inni en fullstørrelse dokk.

Nettbrett-killer?

Vil Surface Pro 3 dytte vanlige nettbrett ut av ringen? Neppe. Slike har krøpet godt ned under 500 gram og er perfekte til å konsumere data på. Men de som vil ha noe som både kan være nettbrett, PC og kanskje også papir, bør ta en titt på Surface Pro 3.

Vi tror mange kan komme til at dette er noe for dem.

Les også:

Her er Microsofts Chromebook-dödare

«En PC for ingeniører, designere og studenter»

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch: Den har 14-tommers skjerm, er lettere enn en Macbook Air og har åtte timers batterilevetid  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.