T2

Test: IMAC 21,5" MF883

Slik er den nye «billig-iMac-en»

TEST: iMac 21,5".

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
28. juli 2014 - 19:44
Vis mer

Den nye og billigere iMac-en ble lansert i juni, og gjorde det mulig å skaffe seg en iMac for 9.290 kroner, 1.700 kroner mindre enn den tidligere billigste modellen.

Utvendig er den kliss lik sin noe dyrere storebror, med sin ultratynne silhouett og Apples signatur-finish på aluminiumen, men innvendig er det store forskjeller.

Restriksjoner

Det er fortsatt Intel som regjerer på prosessorfronten, men billigmodellen har en såkalt ULV-prosessor, kjent fra Macbook Air og andre tynne ultrabook-maskiner.

Videre finner vi 8 GB RAM, og det er det du får. Du kan ikke bestille denne med mer RAM, og du kan heller ikke sette inn mer på egen hånd, ettersom minnet er fastloddet i hovedkortet.

Det er riktignok ikke spesielt enkelt å sette inn nye RAM-brikker på de øvrige 21,5-tommers-iMac-ene, men det er i alle fall mulig. 27-tommerne har på sin side en liten dør på baksiden som fører rett til minnebrikkene.

TEST: Tre skikkelige spillmonstre

Smart skjermteknikk

Skjermen er av de samme gode IPS-panelene vi har sett på tidligere iMac-er.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Oppløsningen på 1920x1080 piksler er på én side "nok" for et panel av denne størrelsen, men samtidig har vi jo sett 3200x1800 og mer på skjermer så små som 13 tommer, så spesielt imponerende er det ikke.

Én ting vi liker, er hvor lite reflektiv skjermen er, tross det blanke belegget.

Det skyldes en kombinasjon av to teknikker - såkalt hellaminering, som fjerner mellomrommet mellom panelet og skjermglasset, og plasmadeponering, som er en spesiell metode for å legge antirefleksbelegget på glasset.

Lysstyrken er god, og spesielt med så få refleksjoner er det mer enn godt nok for innendørsbruk.

Skjermen kan kun vippes frem og tilbake, og vi skulle gjerne sett noen form for høydejustering.

Fra fronten ser iMac fortsatt nærmest urealistisk tynn ut.
Fra fronten ser iMac fortsatt nærmest urealistisk tynn ut.

Ingen touch

Du får fortsatt ingen iMac med touch, men undertegnede synes fortsatt ikke det er noe stort minus.

Det er noe med ergonomien ved så store skjermer som ikke innbyr til touchbruk, og det er kun Dell XPS One 27 som har kommet i nærheten av å være behagelig å bruke med fingrene på skjermen.

Dell-skjermen er dog ekstremt blank og reflektiv, så du får et annet minus å slite med.

TEST: Mac Pro: En liten råtass

Yter som en Air

Av testprogrammene våre ser vi at billig-iMac-en yter omtrent som en gjengs tynn ultrabook anno 2014. Det betyr god ytelse til alle enkle oppgaver og i operativsystemet, men til forskjell fra Macbook Air kommer iMac-en ikke med flashlagring som standard.

Her er det en roterende disk på 500 GB som gjelder, og om du vil bytte til Fusion Drive eller ren flashlagring (riktignok på 256 GB) må du ut med nokså stive 2.000 kroner ekstra. Her har nok Apple noen ekstra gode marginer.

Dette er altså ingen maskin som egner seg spesielt godt til spill, men du kommer greit unna det om du ikke spiller det aller nyeste og tyngste eller krever de heftigste innstillingene.

Intel HD 5000-grafikken klarer seg brukbart i spill som Civilization 5 og Diablo III, og Blizzards mildt sagt avhengighetsskapende samlekortspill Hearthstone flyter også helt fint.

Til tekstbehandling, lett bildebehandling og grafisk jobbing utenom tyngre 3D-programmer eller tung videoredigering yter billig-iMac-en godt nok, men det er ikke til å komme unna at dette i det store bildet er en lettvekter.

 PCMark 73DMark VantageGeekbench 2
iMac 21,5" entry (mid-2014)293254356384
iMac 27" (sent 2013)41512381610918
Dell XPS 274935905911005
Om du vil, kan du klare deg med kun én kabel - strømkabelen. Alt annet kan stort sett foregå trådløst.
Om du vil, kan du klare deg med kun én kabel - strømkabelen. Alt annet kan stort sett foregå trådløst.

Ekstremt stillegående

En behagelig konsekvens av at maskinvaren er svakere, er dog at den bruker mindre strøm og følgelig utvikler mindre varme.

iMac har aldri vært noen spesielt bråkete maskin, men her er det slik at du skal jobbe ekstremt hardt for å få viftene til å høres i det hele tatt.

Ved lett bruk er luften som kommer ut av viftegrillen bak helt kjølig, mens vi kan merke at den nærmer seg lunken etter en liten time i Civilization. Maskinen kan uansett ikke høres om det ikke er fullstendig musestille rundt deg.

Maskinen leveres med enten trådløst eller trådet tastatur, og du kan velge mellom Magic Mouse, Apple Mouse eller Magic Trackpad.

Undertegnede synes Magic Mouse er helt fryktelig, men dette er for det første i stor grad en smakssak, og for det andre for en bagatell å regne ettersom du lett kan bytte eller velge noe annet.

Tilkoblingsmessig består menyen av hodetelefonport, SD-kortleser, fire USB-porter, to Thunderbolt-porter og ethernet. Apple fortsetter altså sin trend med å droppe optisk drev på sine maskiner.

Som vi har bemerket ved tidligere iMac-tester er det også litt besynderlig at du ikke kan bruke iMac-en som skjerm for noe annet enn enheter med Thunderbolt-utgang via såkalt Target Display Mode.

Dette er en såpass god skjerm at det er nærliggende å tenke at det hadde vært praktisk å kunne koble til for eksempel en spillkonsoll på soverommet eller i en trang studenthybel.

Derfor er det synd at Apple ikke inkluderer for eksempel en HDMI-inngang. Lyden er også relativt god.

TEST: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

Portutvalget er helt greit, men vi savner spesielt en skjermtilkobling som hadde gjort iMac brukbar som ekstern skjerm for annet enn andre Thunderbolt-enheter.
Portutvalget er helt greit, men vi savner spesielt en skjermtilkobling som hadde gjort iMac brukbar som ekstern skjerm for annet enn andre Thunderbolt-enheter.

Konklusjon

Utvendig er billig-iMac-en som alle de andre iMac-ene - stilren, luksuriøs og med et minimalt fotavtrykk på skrivebordet.

Skjermen er den samme gode, den støyer enda mindre enn før og du kan i praksis klare deg med én eneste kabel - strømkabelen.

Men fra et rent ytelsesperspektiv er det klart at du får mer for pengene hos andre merker. Ganske mye mer for pengene, også.

Et kjapt blikk gjennom nettbutikkene viser at du for eksempel kan få Asus ET2321, med tilnærmet samme prosessor, like mye RAM, men dobbelt så stor harddisk, optisk drev, dedikert grafikkbrikke og større skjerm med touch for 8.490 kroner.

Vi har riktignok ikke testet akkurat denne modellen, men tidligere erfaringer med Asus' alt-i-ett-maskiner har vært relativt gode.

For tiden selger også Dell sine meget gode XPS One 27-maskiner til det vi vil kalle røverkjøpspriser.

For 9.490 kroner (i skrivende stund) får du en 27-tommer med solid aluminiumsdesign, "ordentlig" prosessor, touchskjerm med en oppløsning på 2560x1440, kombinert roterende disk og SSD, dedikert grafikkbrikke og optisk drev.

Det er i alle fall et langt bedre kjøp enn iMac-en.

Om vi sammenlikner med den tidligere basismodellen til Apple fremstår også den som bedre valuta for pengene.

Da får du en ordentlig desktop-prosessor, dobbelt så stor harddisk og ikke minst Intel Iris Pro-grafikk, som er noen hakk bedre enn HD 5000-løsningen og dermed brukbar til en del litt tyngre spill til 1700 kroner mer.

Men om du gjerne vil ha Mac og ikke har store krav til ytelse er konklusjonen nok en gang at iMac absolutt holder mål.

De bare tar seg ordentlig godt betalt.

Les også:

TEST: Multicom Pocket i300: Ja, det er faktisk en fullblods PC

TEST: De beste ultrabook-ene

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den holdt 11 timer og 41 minutter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.