T2

Test: HUAWEI B890 EMCOM EDITION

Slik får du nett på hytta med uteantenne

TEST: Huawei B890 Emcom Edition.

14. aug. 2014 - 18:05

Poynting XPOL-A002

  • Åpningsvinkel: 40 grader
  • Frekvensområde og forsterkning:
  • 650-960 MHz, 8.3dBi maks.
  • 1710-2170 MHz, 9.3 dBi maks.
  • 2500-2700 MHz, 8.2 dBi maks.

Huawei B890

  • WAN: LTE/HSPA+/HSUPA/HSDPA/WCDMA
  • WLAN: 802.11 b/g/n
  • 2 eksterne antenneporter (SMA-hun)
  • 3 Ethernet-/LAN-porter (RJ45)
  • 1 WAN-port (RJ45) 
  • 1 USB 2.0 port
  • DECT-funksjon
  • Innebygget DHCP-server, DNS-relay og NAT
  • 12 volt direkte eller via medfølgende strømforsyning

DECT-telefon FH85

  • Skjerm: TFT, 128x160 piksler, 1.8", bakgrunnslys
  •  Menyspråk: Norsk, Svensk, Engelsk, Tysk
  •  Batteri: Li-ion 600 mAH, 3.7V 
  •  Taletid på batteri: ca. 12 timer
  •  Hvilemodus batteri: ca. 150 timer
  •  Minne: 1000 kontakter, 20 anrop, 500 tekstmeldinger

Årets hyttesesong kan få klage på. Det må i så fall være på varmen. Men uansett temperatur så slutter ikke folk å surfe på nettet.

I dag er dekning like viktig som strøm. Kanskje viktigere for mange.

De aller fleste har sikret seg, enten via mobilen, eller ved å sette opp en ruter som kan betjene flere PC-en, nettbrett og mobiler.

Men ruter er ingen magisk kur om du ikke har dekning.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Ikke over alt

Vi har sett på den nye kombinasjonen av ekstern antenne og mobil ruter som det norske selskapet Emcom har satt sammen. Det de har kalt Huawei B890 Emcom Edition består i tillegg til ruteren, som er utstyrt med interne mobilantenner, av en kraftig ekstern antenne.

Vi tok den med på hytta på Hvaler for å se om den holdt hva den lovet og fikk rent tilfeldig en mer realistisk test enn det vi hadde planlagt.

Les også: Norsk selskap moderniserer fluestanga

Problemet

En hyttenabo kom bort til oss for å spørre om hjelp. Han hadde et Netcom dataabonnement og skaffet seg en ruter til hytta, men det gikk så fryktelig tregt.

Kanskje ikke så rart. Hytta hans ligger omgitt av høye furutrær og det var langt til Netcoms 3G- og 4G-basestasjon.

Basestasjonen sender 4G på 1800 MHz og 3G på 2100 MHz, men det var ekstremt mye furunåler mellom den og den stakkars lille lommeruteren, som også var av merket Huawei.

Vår kjære nabo hadde altså presentert oss for en perfekt utfordring for den nye kombinasjonen av ruter og antenne.

TEST: TEST: Små batteridrevne skrudriller

Krever dekning: En slik lommeruter med små innebygde antenner kan være en ypperlig løsning om dekningen er god. Det er den ikke alltid.
Krever dekning: En slik lommeruter med små innebygde antenner kan være en ypperlig løsning om dekningen er god. Det er den ikke alltid.

Krever mer

Skal man få mest mulig ut av dekningen som er til stede i marginale områder som hos vår hyttenabo er det ingen vei utenom ei skikkelig antenne. Pakken fra Emcom inneholdt en slik en.

Her er det en Poynting XPOL A002-antenne. Den er som rosinen i pølsa. Men skal den få best mulig forhold, må den til værs. Derfor kommer den med to antennekabler på 5 meter hver som kobles til ruterens innganger for eksterne antenner.

Teoretisk kan det være en fordel å heise antennen enda lenger opp, men da vil signaltapene i nedføringene øke, så fem meter er det optimale. Vil man lenger opp er det bedre å flytte ruteren etter antennen, gjerne på loftet, uten at det blir for langt til at wifi-signalene får problemer.

Les også: Norske fysikere vil gjøre PC-oppstarten lynkjapp

Flatt

Poynting-antennen er en såkalt panelantenne. Til forskjell fra en Yagi-antenne som har vært mest vanlig har den en svært mye bredere åpningsvinkel på hele 40 grader.

En Yagiantenne har typisk en åpningsvinkel på 10 grader og det er mer begrensende enn man skulle tro.

Rundt 80 prosent av alle mobilsignaler kommer inn via reflekser. Fra fjell, vegger og alt annet som reflekterer elektromagnetiske bølger. Det er derfor ikke alltid det er best å peke antennen mot basestasjonen.

En refleks kan være en bedre signalvei, og det er ikke alltid lett å finne ut hvor den kommer fra uten godt måleutstyr. En Yagiantenne er også mer følsom for forstyrrelser. Kjører det en trailer eller en båt forbi i stråleretningen kan det skape utfall.

Den store åpningsvinkelen til panelantenner eliminerer slike problemer. Du skal stille den temmelig feil for at den ikke skal fungere. Ulempen er at den ikke har like god forsterkning som en god Yagiantenne, men det blir som regel en bagatell i forhold til fordelene.

Poynting-antennen som fulgte med i pakken har en forsterkning på 9 dB i snitt i et bredt frekvensspekter og det monner svært godt.

Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Flat: I motsetning til en Yagiantenne har en flat panelantenne en mye større åpningsvinkel. Det gjør det særdeles mye enklere å stille den inn samtidig som den gir en meget god signalforsterkning.
Flat: I motsetning til en Yagiantenne har en flat panelantenne en mye større åpningsvinkel. Det gjør det særdeles mye enklere å stille den inn samtidig som den gir en meget god signalforsterkning.

Bredspektret

Poynting-antennen virker i alle frekvensbånd som er aktuelle for 3G og 4G i Norge, fra 800 til 2600 MHz. For den saks skyld 2G også, men Huawei-ruteren støtter ikke 2G. Det var ikke et stort problem. EDGE er ikke kompatibelt med det folk mener med mobilt bredbånd og er best egnet til å påføre folk magesår.

Les også: Telenor skal kvitte seg med 3G

I masten

Vi monterte antennen der den hørte hjemme, i masten som var satt opp til TV-antennen. Antennen ble sånn cirka rettet inn mot basestasjonen til Netcom og koblet til ruteren. Altså ikke særlig avansert montasje og noe alle klarer.

De som er usikre på hvor signalet kommer fra bør prøve seg frem i alle retninger. Det er en god ide å starte ruteren mellom hver gang slik at den ikke husker en svakere stasjon og henger på den.

Får man to gode bitrater ikke langt fra hverandre bør antennen rettes inn mellom dem.

Det er ikke sikkert den retningen som gjelder den ene hytta gjelder for nabohytta. Signalenes veier er uransakelige. Referer det som ble sagt om reflekser.

Les også: Så smart blir boligen

Spesiell ruter

Ruteren fra Huawei er litt spesiell. Den kommer nemlig med en DECT-telefon. Den har to funksjoner. For det første brukes den til å sette opp ruteren slik at man slipper å koble seg til med en PC. Det kan være en prøvelse for mange om ikke har vært bort i nettverk og rutere før, men med telefonen gikk det som en lek.

Den andre funksjonen er at DECT-telefonen kan bruke som en mobil også. Bruker du et tvilling-SIM-kort til den vanlige mobilen din så kan du ta telefonen via DECT-telefonen i stedet for på mobilen. Da får du glede av den mye bedre dekningen som den eksterne antennen oppnår.

I tillegg har slike telefoner som ikke skal drive all mulig elektronikk, sensorer og svære skjermer i en smarttelefon en uovertruffen batterilevetid. En uke eller mer i stedet for knapt en dag for mange smarttelefoner.

Håndsettet har også støtte for SMS-er og det kan gi varsel om hvordan det står til med dataforbruket ditt. Det kan en vanlig ruter også, men da må du koble til en PC og det gjør de færreste.

For de som bruker ruteren til å surfe på 4G har den støtte for det som kalles CS Fallback. Det betyr at den faller tilbake til 3G om du velger å ta telefonen via ruteren. Tale kan som kjent ikke gå over 4G ennå, så da er 3G minste felles multiplum.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Med noko attåt: Huaweis B890 bredbåndsruter kommer med en DECT-telefon. Det er smart på to måter. For det første gjør det oppsettet mye enklere og man kan snakke i den om ruteren har et abonnement som støtter både tale og data. Da får man glede av den eksterne antennen man kobler til.
Med noko attåt: Huaweis B890 bredbåndsruter kommer med en DECT-telefon. Det er smart på to måter. For det første gjør det oppsettet mye enklere og man kan snakke i den om ruteren har et abonnement som støtter både tale og data. Da får man glede av den eksterne antennen man kobler til.

12 volt

De i strømløse hytter og campingvogner vil også kunne glede seg over at ruteren drives med 12 volt. Riktignok er den følsom for spenningen så de som har solstrøm inn på systemet, bør ha en spenningsbegrenser til noen få hundrelapper. Den sørger for at spenningen ikke overstiger 12 volt.

Les også: Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

Endelig bredbåndIkke smart: En DECT-telefon er ikke mye smart, men har en batterilevetid alle smarttelefoner vil misunne den. Rekkevidden er i praksis opptil 300 meter i fri sikt og rundt 100 meter innendørs om man ikke bor i murhus.
Endelig bredbåndIkke smart: En DECT-telefon er ikke mye smart, men har en batterilevetid alle smarttelefoner vil misunne den. Rekkevidden er i praksis opptil 300 meter i fri sikt og rundt 100 meter innendørs om man ikke bor i murhus.

Endelig bredbånd

Vi har satt opp noen rutere før med eksterne antenner, men denne var spesielt enkel. Både på grunn av at antennen har så stor åpningsvinkel og at ruteren var så enkel på grunn av oppsettet via DECT-telefonen.

Da alt var klart, målte vi hastigheten. Fra så å si null med den lille ruteren var naboens glede svært stor da vi kunne konstatere at hastigheten pendlet mellom litt over 10 og til opptil 20 Mbit/s.

Teoretisk burde det grå raskene, men på høyden av sommeren hvor det er mange som henger på basestasjonen og med tanke på at det var over to kilometer til den med masse furuskog imellom var resultatet imponerende.

Les også:  Asus lanserer verdens første AC2400-ruter

Koster

Kombinasjonen av antenne og ruter med telefon koster 3990 kroner. Det er en heftig pris, men slik er relativt. Løser det problemet som i dette tilfellet, kan det være en pris mange betaler med stor glede.

Les også:

Test: Mobilt bredbånd fra ICE

Gress på taket kan bli påbudt

Derfor blinker lyset når naboen dusjer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.