OLJE OG GASS

Libya-uro sender oljeprisen til værs

PRISEN STIGER: I kjølvannet av uroen i Libya opplever verdens børser det største fallet på lang tid, og oljeprisen er nå på sitt høyeste nivå siden oktober 2008.
PRISEN STIGER: I kjølvannet av uroen i Libya opplever verdens børser det største fallet på lang tid, og oljeprisen er nå på sitt høyeste nivå siden oktober 2008. Bilde: Reuters
22. feb. 2011 - 10:34

Prisen på råolje stiger dramatisk på grunn av urolighetene i Libya. Men høy oljepris fører til nedgang på børsene.

Høyeste siden 2008

Prisen på et fat nordsjøolje for levering i april steg tirsdag morgen med 2,71 dollar til 108,45 dollar. Det er den høyeste prisen siden oktober 2008.

– Markedet er svært nervøst på grunn av volden i Libya, sier oljeanalytiker Yinxi Yu ved Barclays Capital.

– Situasjonen truer med å eksplodere de neste dagene, og det ser ikke ut som om usikkerheten i regionen vil gi seg med det første, sier han.

Les også:

Kutter produksjonen

Oljeprodusenter i Libya har nå kuttet produksjonen med om lag 100.000 fat råolje om dagen. Det tilsvarer rundt 6 prosent av den totale libyske oljeproduksjonen.

I kjølvannet av uroen i Libya opplever verdens børser det største fallet på lang tid. I Japan falt Nikkei-indeksen med 1,8 prosent til sitt laveste nivå på nærmere to uker.

I Hongkong falt den viktige Hang Seng-indeksen med 2,11 prosent, mens den kinesiske HSCE-indeksen falt med hele 2,37 prosent.

Også i Europa åpnet børsene med nedgang tirsdag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.