T2

LG utvider UltraHD-sortimentet

Overrasker med nye modeller og ny tonologi.

7. jan. 2013 - 21:20

Las Vegas: LG tok sammen med Sony en ledelse på det nye UltraHD-formatet allerede i fjor sommer, på IFA i Berlin hvor de viste sin nye 84 tommers TV med hele 8 megapiksler.

Poenget med UltraHD er å doble oppløsningen både horisontalt og vertikalt til 3840 ganger 2160 punkter.

LG har tro på UltraHD og nå lanserer de både en 55 tommer og en 65 tommer med UltraHD her på CES i Las Vegas.

Spørsmålet er om ikke UltraHD tar litt av fokuset fort fra OLED. At det er en voldsom oppgradering fra vanlige FullHD-modeller er helt sikkert og vi er sannelig ikke sikker på hva vi ville valgt.

Les også: Nå kommer OLED-TV-ene

Skalering

LG skryter av den nye bildeprosessoren, Triple XD Engine, som forsyner de åtte millioner pikslene i UltraHD-modellene med innhold.

Det sier deg selv at det er en formidabel jobb. Ikke minst fordi det omtrent ikke finnes noe materiale i UltraHD, så det må TV-en lage selv. Og helst da av HD-materiale i så god oppløsning som mulig.

Dette handler selvfølgelig om oppskalering. Lage vin av vann så å si. Det er ikke noe poeng med så høy oppløsning om fire og fire piksler skal ha samme innhold.

Les også: TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer

3D

Det er verd å merke seg at LG vil ha mer glede av UltraHD enn mange andre leverandører.

De har valgt et såkalt passivt prinsipp for 3D, og det betyr i praksis at du ser bare annenhver linje med hvert av øynene. En FullHD TV kan derfor bare vise 540 vertikale linjer til hvert av øynene. Men UltraHD får hvert av øynene i det minste FullHD oppløsning på 1080 linjer og det burde gjøre opplevelsen mye bedre.

Slik ser det også ut på de LG-TV-ene vi har sett her borte med 3D. Nå begynner det virkelig å likne på noe. Med Ultra får passiv et forsprang, mener vi.

Les også: Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

Laserprojektor

De kaller det en TV, men LG har laget en laserprojektor som kan skape et enormt TV-bilde på 100 tommer bare ved å stå en halvmeter unna lerretet.

Om dette blir projektorens retur til stua er ikke godt å si. Det kommer an på pris og lysstyrke, men det kan vise seg som en «fattigmanns» kjempe-TV om dette holder.

Ti millioner til en i kontrast, FullHD oppløsning og laserlys om er garantert 25 000 timer før utskiftning er spennende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tynnere ramme

Samsung gikk foran for et par år siden og viste alle at tynn ramme var det folk ville ha. Alle følger selvfølgelig etter og årets nye toppmodell fra LG har bare 2,9 mm mens de øvrige ligger på mellom 8,8 og 10,5 mm.

Selskapet kunne også opplyse at i år forsvinner lysstoffrørene fra LCD-TV-ene Fra nå er det bare LED som gjelder.

Det nye bordstativet skal gi inntrykk av at TV-en svever over bordet. Da er det kanskje mer interessant at LG lover at de har tatt et krafttak for lyd i de nye 2013-modellene. Mange av dem har nå innebygget subwoofer.

Les også:

Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Neste generasjons TV-teknologi har fått navn  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.