Havforskningsinstituttet (HI) mener det er mulig å gjennomføre leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen uten at det kommer i konflikt med gytende torsk eller sild. Men instituttet stiller seg likevel negative til leteboring fordi de mener store funn fører til utbygging. Nå får instituttet kritikk for å opptre politisk.
Det er i et høringssvar fra 2001 i forbindelse med Hydros planlagte boring på Castor-prospektet i Nordland VI at Havforskningsinstituttet slår fast at leteboring ikke er en trussel. Leder for HI, Ole Arve Misund, bekrefter dette overfor Teknisk Ukeblad.
– Dersom en leteboring på Castor som ligger 53 kilometer sørvest for Røst, gjennomføres på høsten i henhold til gjeldende restriksjoner vil den kunne gjennomføres uten at den verken kommer i konflikt med gytende torsk eller sild.
– Politikernes ansvar
At Havforskerne likevel fraråder oljeleting får oljebransjen til å reagere.
– Jeg er forundret over at Havforskningsinstituttet kommer med uttalelser som minner om politiske vurderinger. De kan ikke ta avstand fra leteboring på grunnlag av en hypotetisk fremtidig situasjon. Vi mener debatten hadde vært tjent med at Havforskningsinstituttet forholdt seg til rene faglige råd, sier Lars Arne Ryssdal, direktør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening (OLF).
Han hevder det er fullt mulig for politikerne å forsikre seg om at eventuelle funn ikke fører til at prosjekter med stor miljørisiko blir igangsatt.
– Det må bli opp til politikerne å stille krav til hvordan virksomheten skal drives på en forsvarlig måte. De vil i flere forskjellige faser kunne forsikre seg om at miljøkravene blir ivaretatt.
– Miljøorganisasjon
FrPs miljø- og energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier Havforskningsinstituttet opptrer som en miljøorganisasjon.
– Havforskningsinstituttet bør komme med sine faglige råd uten å gå inn på problemstillinger som er politikernes ansvar. Hvis de mener det er forsvarlig med leteboring, bør vi undersøke hva som finnes i området. Deretter kan vi diskutere hvilke krav som må stilles for at det skal være mulig å få opp ressursene uten at det går på bekostning av miljøet, sier FrP-politikeren.
Han mener det virker som om Havforskningsinstituttet har en politisk agenda.
– Vi ser ofte eksempler på at forvaltningen under Miljøverndepartementet opptrer som politiske aktører. Men på den annen side deltar ikke Oljedirektoratet i den politiske debatten. Dermed får folk et helt skjevt bilde av saken. Dette er et stort problem.
Misund forsvarer at HI fraråder leteboring.
– Et drivverdig funn leder erfaringsmessig til utbygging, og vi mener at vårt råd om ikke å tilrå boring i Lofoten og Vesterålen er faglig begrunnet, og ikke politisk.