Les Nokia-sjefens tordentale

Les Nokia-sjefens tordentale
KLAR TALE: Nokias ferske konsernsjef Stephen Elop sparer ikke på kruttet når han gjør opp status for Nokia. Bilde: Nokia

At Nokias nye konsernsjef Stephen Elop (tidligere Microsoft) i september tok over et selskap på vikende front mot Apple og Google i smarttelefonverdenen, er ingen nyhet.

At Nokia trenger en «samling i bånn» for å komme på offensiven, er også å forvente.

Men budskapet Elop gir sine egne ansatte i en internmelding som blant andre nyhetssiden Engadget har fått tak i (og senere verifisert som ekte), går likevel langt lengre enn det vi er vant til fra toppsjefer.

– Vi har helt bensin på vår egen brennende plattform. Jeg tror vi har manglet ansvarsfølelse og lederskap for å navigere selskapet gjennom disse turbulente tidene. Vi har gjort en serie av tabber. Vi har ikke levert innovasjon raskt nok. Vi samarbeider ikke internt. Nokia – plattformen vår står i brann, skriver konsernsjefen.

«Ingen» surfer med Nokias Symbian: Dette bruker mobilsurferne

TEST: TEST: Mobilutfordrerne

– Ikke i nærheten

Det ryktes at det snart vil komme nyheter om at Nokia vil knytte seg til et av de dominerende operativsystemene, og Windows Phone 7 nevnes oftest.

Elop røper ingenting i denne retningen, men holder til gjengjeld ikke noe tilbake når han skal forklare hvorfor konkurrentene spiser opp Nokias markedsandeler:

– Den første iPhonen nådde markedet i 2007 og vi har fortsatt ikke et produkt som er i nærheten av denne brukeropplevelsen. Android kom for to år siden, og denne uka tok den over førsteplassen når det gjelder smarttelefon-volumer. Utrolig, skriver Elop videre.

Hemmelig innovasjon

Mye kan rettes opp i ved å ta tak i egen innovasjon, og ikke minst hvordan å få denne til markedet.

Her både refser og roser den nye toppsjefen utviklingsarbeidet der Åpen Linux skal banke Iphone

– Vi har noen strålende innovasjonsmiljøer innad i Nokia, men vi får det ikke raskt nok ut på markedet. Vi trodde MeeGo (Linux-basert operativsystem i samarbeid med Intel, hvor norske Qt, tidligere Trolltech, står for programmeringsmiljøet, journ.anm.) ville bli en plattform for å vinne markedet for high-end-smarttelefoner. Men med den farten vi holder nå, kan vi ende opp med å ha kun ett MeeGo-produkt på markedet ved årets slutt, raser Elop.

– Vi får intens konkurranse, mye raskere enn vi noensinne forutså. Apple snudde markedet på hodet ved å redefinere smarttelefonen og ved å tiltrekke seg utviklere til et lukket, men veldig kraftfullt økosystem, heter det.

Oppdatert: En engelsk versjon av Elops brev til sine ansatte kan nå leses i sin helhet på Engadget-linken øverst i saken.

Les mer om: