KRAFT

– Lenge til neste oljekrise

TUNG UTVINNING: Oljesand i Canada er dyrt og energikrevende. Men verden har fossil energi nok i flere tiår, mener Rolf Golombek ved Frischsenteret.
TUNG UTVINNING: Oljesand i Canada er dyrt og energikrevende. Men verden har fossil energi nok i flere tiår, mener Rolf Golombek ved Frischsenteret. Bilde: Shell
Kjetil Malkenes Hovland
8. mars 2011 - 13:06

Instituttet som skal utrede hvordan Norge skal tenke nytt innen miljøvennlig energi, mener det ikke er mangelen på fossil energi som vil fremskynde utbyggingen.

Frischsenteret har fått penger til et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) kalt Oslo Center for Research on Environmentally friendly Energy (CREE).

Senteret skal finne ut hvilke politiske virkemidler som skal til for at Norge skal kunne øke sin innovasjon innen miljøvennlig energi.

Les også: 200 millioner til FME-sentre

Vurdere virkemidler

– Vi kommer til å løse dette ut i fra samfunnsøkonomisk teori. Vi vil vurdere hvilke virkemidler som virker, forteller nestleder Rolf Golombek ved Frischsenteret til Teknisk Ukeblad.

CREE-senteret skal drive samfunnsvitenskapelig analyse av både politiske virkemidler, markeder og regulering, internasjonal energi- og klimapolitikk og innovasjon.



– Må se sammenhengerMER OLJE: Rolf Golombek ved Frischsenteret tror verden har fossil energi nok til mange tiår.
– Må se sammenhengerMER OLJE: Rolf Golombek ved Frischsenteret tror verden har fossil energi nok til mange tiår.

– Må se sammenhenger

– Det er viktig å se på sammenhengen mellom nasjonal og internasjonal politikk, sier Golombek, som er dr. polit. i samfunnsøkonomi og har forsket mye på rammevilkårene for utvikling av ny og miljøvennlig teknologi.

I de fleste land må fornybar energi subsidieres fordi den konkurrerer med billig fossil energi. Golombek mener det er mye fossil energi igjen, og tror ikke energimangel vil fremskynde utbyggingen av fornybar energi.

– Det kommer an på hvilket tidsperspektiv du legger til grunn. Hvis du legger til grunn et femtiårsperspektiv så er svaret at ja, da har vi nok fossil energi.

Les også:

– Peak oil er politikernes beste venn

– Finner alltid mer

– Men råoljeproduksjonen nådde sin topp i 2006 (ifølge Det internasjonale energibyrået, red.anm.)?

– Hvis du går tilbake de siste femti årene og ser på prognosene for oljereserver, så har de alltid vært litt pessimistiske, og man finner alltid mer, sier Golombek.

– Men det var en foreløpig produksjonstopp for råolje i 2006?

– Det har vært mange såkalte kriser også innen 2006 hvor folk har trodd at nå var det slutt. Olje og gass, ja det vil fases ut, men kull er det så mye av at du kan holde på i flere hundre år, sier han.

Tallenes tale

World Coal Association anslår at det er kullreserver nok til 119 år på dagens produksjonsnivå (altså uten noe som helst vekst), mot 46 år for olje og 63 år for gass.

Oljeselskapet Shell spår i sin ferske rapport «Signals and Signposts» at verdens energibehov vil bli tredoblet fra år 2000 til 2050.

Selv med en energivekst på 50 prosent vil verden mangle 400 exajoule (EJ, tilsvarer 111.000 TWh) energi i 2050, ifølge oljeselskapet.

Shell understreker at dette må løses med ekstraordinær energisparing og ekstraordinær utbygging av energi. Hele det totale energiforbruket på kloden var 474 exajoule i 2008, ifølge BP.

– Det finnes alternativer

– Kina setter nå et tak på sin kullproduksjon på 3,6 milliarder tonn, og det er usikkert hvor mye lettvint kull det er å hente i eksportørland som Australia?

– Så langt har man alltid funnet mer fossile reserver. Vi vet ikke om det vil slutte eller ikke. En dag er det slutt. Men hvis prisene går opp vil de nok lete mer. Så finnes det alternativer til olje og gass, som skifergass i USA.

Les også: ExxonMobil finner mindre olje

Saudi-Arabias olje overvurdert

Frykter nye oljekriser

Avslo peak oil-forskning

– Peak fosfor mye verre enn peak oil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.