INDUSTRI

Ledighet i industri og bygg øker

Sveising. Industri. Fabrikk. Industriarbeidsplasser. Håndverkere. Arbeidsledighet. Fagforening. Karriere. Jobb. Studier. Student. Utdanning. Lønn. Inntekt.
Sveising. Industri. Fabrikk. Industriarbeidsplasser. Håndverkere. Arbeidsledighet. Fagforening. Karriere. Jobb. Studier. Student. Utdanning. Lønn. Inntekt. Bilde: Colourbox
Trond Gram
30. okt. 2008 - 13:16

For første gang siden juli 2004 er det en økning i antall arbeidsledige sammenlignet med samme måned året før.

- Ledigheten øker raskere og i et større omfang enn tidligere ventet, men fremdeles er arbeidsledigheten på et lavt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten øker med 1900 personer, eller fem prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Men ledigheten er fortsatt på rekordlave 1,7 prosent.

Sterk økning i bygg og industri

Økningen har vært særlig sterkt innen bygg og anlegg og deler av industrien. Sammenlignet med oktober i fjor er det nå 1200 flere ledige i bygg- og anlegg. En økning på 44 prosent. Innen industrien har ledigheten gått opp med 15 prosent fra oktober i fjor.

Venter 60.000 arbeidsledige

Færre nyopprettede

Samtidig viser tall fra NAV at det er færre nye stillinger innen alle yrkesgrupper og etaten mener norsk økonomi nå går inn i en lavkonjunktur.

NAVs nye prognoser viser at det blir 58.000 arbeidsledige i gjennomsnitt i 2009, 10.000 mer enn etaten spådde i september.

75.000 om to år

I 2010 venter den 75.000 arbeidsledige. Og det er hvis ting ikke fortsetter nedover.

- Prognosene bygger på at finansmarkedet stabiliserer seg i løpet av de neste par månedene. Vi foresetter også at oljeprisen holder seg så høy at det fremdeles blir vekst i oljeinvesteringene, sier Saglie.

Bremsene på i industrien

Oljefall kan gi industritrøbbel

SSBs konjunkturbarometer for tredje kvartal signaliserer et konjunkturomslag med en utflating i industriproduksjonen. Særlig innen trevare- og mineralproduktindustrien.

Andre deler av industrien går imidlertid fortsatt godt. Produksjon av maskinvarer, plattformer, skip og næringsmiddelindustrien er eksempler på industri som fortsatt venter økt produksjon og økt sysselsetting framover.

Usikkert internasjonalt

I sine prognoser for arbeidsmarkedet fremover peker imidlertid NAV på at den store usikkerheten knyttet til den videre økonomiske utviklingen internasjonalt, har gitt et sterkt fall i oljeprisen den siste måneden.

- Dersom det fortsetter vil dette kunne gi betydelig lavere oljeinvesteringer neste år enn det som var anslått i 3.kvartal. Dette vil i så fall ramme industrien hardt, skriver Johannes Sørbø fra NAV i et notat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.