KRAFT

– LED kan erstatte all belysning

Anders J. Steensen
1. juni 2010 - 15:18

HORTEN: Bedriften LED Light Group AS er en pioner innen en helt ny lysteknologi, LED som belysning for vei, det offentlige rom og industri.

– For få år siden var det mange som mente at det vil ta ti år før LED-teknologien hadde sterke nok lysdioder for å kunne brukes i belysning, og denne tanken sitter fortsatt inne hos mange. Men der tar de feil – LED-teknologien kan i dag erstatte alle typer belysning, sier gründer og administrerende direktør Thore-Jan Johansen.



Vil lede

Bedriften kan med sine innovative lysarmaturer bli et nytt norsk industrieventyr.

Bedriften kan med sine innovative lysarmaturer bli et nytt norsk industrieventyr. LETT KONSTRUKSJON: LED armaturen er laget i ekstrudert aluminium. - Det er lagt stor vekt på kjøling. Det sikrer lang levetid på LED diodene, sier Knut Flem (til venstre) Her sammen med gründer Thore - Jan Johansen. Anders J. Steensen

– Vi vet at de store lysprodusentene arbeider på spreng med å utvikle LED armaturer for markedet. Siden vi har et forsprang fordi vi har arbeidet med dette i fem år, er vår målsetting å alltid ligge tre år foran konkurrentene når det gjelder teknologisk utvikling og gode lysløsninger. forteller Johansen.



150 000 timer

Å bruke LED -lys gir store utfordringer for den eksisterende lysbransjen og for nettselskaper som står for belysning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Med vår konstruksjon kan vi få LED-lampene til å holde inntil 150 000 timer. I tillegg er lampene utformet slik at støv og skitt ikke kommer inn i glasset og reduserer lysutbyttet. Dermed blir lampene lette å vedlikeholde. Da sier det seg selv at dette er en utfordring for en bransje som lager armaturer som er mer utsatt for skade fra vær og vind, samt hvor lyskilden må skiftes etter 15 000 timer, sier markedsdirektør Knut Flem.



Mindre energi

– En annen stor fordel med LED-belysning er den store gevinsten i form av redusert energiforbruk. Til nå har det ikke vært et stort pre i det norske markedet, men internasjonalt betyr dette mye. Våre lamper kan gi et sted mellom 75 til 80 prosent redusert energiforbruk, sier Thore-Jan Johansen.

Statistikken viser at belysning står for over 20 prosent av all elektrisk energiforbruk verden over. Å redusere dette ved å gå over på annen teknologi vil bidra til store besparelser i form av CO 2-utslipp, siden det meste av elektrisk kraft verden over kommer fra fossile brensler.

Det internasjonale energibyrået IEA, sier i sin World Energy Outlook at det aller beste bidrag til reduksjon i CO 2-utslippene må komme fra energieffektivisering.

– Derfor synes vi at det var rart at ikke Innovasjon Norge ga oss noe støtte da vi kom med vår bedrift. Dette er jo et av de beste tiltakene for å nå målsettingene både til den norske regjeringen og EU innen 2020, sier Johansen.

TUNGT: - Jeg er skuffet over hvor vanskelig det er å få gjennomslag for å bygge ny industri basert på ny teknologi i Innovasjon Norge, sier Thore - Jan Johansen. Anders J. Steensen

Intelligent lys

I konstruksjonen av LED-armaturene har Hortensbedriften lagt vekt på effektiv kjøling av LED-lampene, design av linser for å retningsbestemme og spre lyset, samt at de er tette. De er basert på ekstruderne aluminiumskonstruksjoner.

– I dag kan vi tilby løsninger med alle forskjellige farger og lysstyrker. Vi ser at med LED kommer det helt nye muligheter til å designe lyset slik at det blir best mulig. Det kan vi gjøre ved å kombinere linser på LED-dioden og fargetoner.

– Vi kan retningsbestemme lyset på en helt annen måte enn ved tradisjonell belysning. Vi vurderer også å bygge inn elektronikk som kan gjøre lampen intelligent. Det betyr at lampen tennes først når det er behov for belysningen den gir, forteller Johansen. Han legger til at dette er spesielt interessant i supermarkeder og andre områder hvor det er ønskelig med styrt belysning.



Bedre kontrast

Opprinnelig var tanken å tilby LED-armaturene til veibelysning, men dette markedet er tregt, særlig i Norge og EU, hvor regelverket kun tar hensyn til tradisjonelle gassfylte lamper.

Hittil har den 12 mann store bedriften hatt de største ordrene internasjonalt, men etter hvert har de også fått et vist gjennomslag i Norge.

– For første gang skal vi delta med egen stand på Eliaden. Vi er spente på hvilke respons vi får. Vi mener selv at vil ligger foran de store fabrikantene når det gjelder teknologi, noe som også er vår strategi. Alltid tre år foran teknologisk, sier Thore-Jan Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.