LCD-skjermer er den raskest voksende gruppen med avfall i EU, og det anslår at rundt 2,5 milliarder skjermer er på vei mot slutten av sin levetid.
Nå kan de snart bli brukt til noe fornuftig, ifølge forskere ved University of York .
Antibakteriell
De har nemlig funnet en metode å omdanne såkalt polyvinylalkohol (PVA), en nøkkelkomponent i LCD-skjermer, til et antibakterielt stoff som tar knekken på infeksjoner som E.coli og noen typer stafylokokker.
– Innvirkningen av LCD-er på det moderne samfunn er dramatisk. Men vi kan tilføre markant verdi til avfallet. Ved å varme opp og så kjøle ned PVA, for så å dehydrere det med etanol, kan vi produsere et mesoporøst materiale med stor overflate, som har stort potensial for bruk i biomedisin, sier dr Andrew Hunt ved University of York i en pressemelding.
Regenererer
Forskerne har i tillegg tilført nanopartikler av sølv, som gir PVA-materialene sin bakteriedrepende effekt. De skal nå teste materialene mot kommersielle stoffer for å kartlegge den relative effekten, i tillegg til å sikre godkjenning fra regulerende myndigheter for sølvpartiklene.
Man har også funnet ut at PVA-stoffene har stor effekt på kroppsvev, og derfor kan brukes til å hjelpe kroppen med å regenere ødelagt vev. Det kan også brukes i piller som er designet for å levere medisiner til bestemte deler av kroppen.
Forskningen er finansiert av britiske myndigheter.