T2

LCD-skjermer kan bli medisiner

E-coli-bakterier kan snart tas knekken på av komponenter man finner i LCD-skjermer.
E-coli-bakterier kan snart tas knekken på av komponenter man finner i LCD-skjermer. Bilde: NIAID
Stein Jarle Olsen
24. juni 2010 - 15:04

LCD-skjermer er den raskest voksende gruppen med avfall i EU, og det anslår at rundt 2,5 milliarder skjermer er på vei mot slutten av sin levetid.

Nå kan de snart bli brukt til noe fornuftig, ifølge forskere ved University of York .

Antibakteriell

De har nemlig funnet en metode å omdanne såkalt polyvinylalkohol (PVA), en nøkkelkomponent i LCD-skjermer, til et antibakterielt stoff som tar knekken på infeksjoner som E.coli og noen typer stafylokokker.

– Innvirkningen av LCD-er på det moderne samfunn er dramatisk. Men vi kan tilføre markant verdi til avfallet. Ved å varme opp og så kjøle ned PVA, for så å dehydrere det med etanol, kan vi produsere et mesoporøst materiale med stor overflate, som har stort potensial for bruk i biomedisin, sier dr Andrew Hunt ved University of York i en pressemelding.

Regenererer

Forskerne har i tillegg tilført nanopartikler av sølv, som gir PVA-materialene sin bakteriedrepende effekt. De skal nå teste materialene mot kommersielle stoffer for å kartlegge den relative effekten, i tillegg til å sikre godkjenning fra regulerende myndigheter for sølvpartiklene.

Man har også funnet ut at PVA-stoffene har stor effekt på kroppsvev, og derfor kan brukes til å hjelpe kroppen med å regenere ødelagt vev. Det kan også brukes i piller som er designet for å levere medisiner til bestemte deler av kroppen.

Forskningen er finansiert av britiske myndigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.