Laveste anbud avvist i Umskartunnelen

Et arbeidsfellesskap mellom Hans Johnny Høgås og M3 Anlegg skal oppgradere Umskartunnelen på E 12 for 67,024 millioner kroner. Et anbud lå mer enn 9 millioner lavere, men ble avvist. Avgjørelsen er klaget inn til KOFA. 

Et arbeidsfellesskap mellom Hans Johnny Høgås fra Mo i Rana og M3 Anlegg fra Bodø har fått kontrakten på oppgradering av Umskartunnelen. (Foto: Google)
Et arbeidsfellesskap mellom Hans Johnny Høgås fra Mo i Rana og M3 Anlegg fra Bodø har fått kontrakten på oppgradering av Umskartunnelen. (Foto: Google)
10. juli 2012 - 12:51

Umskartunnelen ligger i Rana kommune like ved grensen mot Sverige. Rana er også hjemkommune for firmaet som ga det laveste anbudet, Øijord & Aanes, og for Hans Johnny Høgås. Den andre deltakeren i arbeidsfellesskapet holder til i Bodø.

Øijord & Aanes ga et anbud på 57,829 millioner kroner for jobben, men Vegvesenet mener at det var mangelfullt. Entreprenøren var uenig og klaget på avgjørelsen. Klagen ble avvist, og Vegvesenet har underskrevet kontrakt med arbeidsfellesskapet. Nå blir det opp til KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) å avgjøre om Øijord & Aanes har krav på kompensasjon.

 

Telehiv med en gang

Umskartunnelen er 3 670 meter lang. Den ble åpnet 31. oktober 2006, men allerede den første vinteren etter åpningen meldte problemene seg. I stedet for en slett asfaltflate inne i fjellet, møtte trafikantene telehiv og issvuller. Årsaken er at dreneringen ikke holder mål. Drensrørene ligger for høyt og er dårlig isolert.

Arbeidsfellesskapets oppgave blir å frese opp asfalten, fjerne alle masser og alle elektriske kabler i kjørebanen, og sprenge ny drensgrøft med en dybde på 1,8 meter. Deretter skal det etableres ny drenering, kablene skal legges tilbake, og det blir bygd opp ny kjørebane med frostsikre masser.

Anbudsåpningen fant sted allerede 11. april. På grunn av striden i forbindelse med kontraktstildelingen har anleggstart blitt forsinket, men det hadde den blitt uansett. Våren kom sent til Rana i år, i Umskaret var det tele langt ut i juni.

 

Forlenget frist

Vegvesenet kommer ikke til å gjøre noe forsøk på å ta igjen forsinkelsen. I stedet vil man utsette fristen for ferdigstillelse med halvannen måned.

Arbeidet skal utføres i løpet av to sommersesonger. Mens det pågår, går trafikken på E 12 på den gamle vegen utenom tunnelen. I år skal den søndre delen av tunnelen tas. Det er her man har hatt de største problemene med telehiv. Jobben skal være fullført rundt månedsskiftet oktober/november. Den nordre delen tas neste år. I følge den opprinnelige framdriftsplanen skulle denne jobben fullføres i august neste år, men den fristen blir utsatt.

 

Adkomstveg for Statkraft

En del av gamle E 12 har vært har vært intakt siden tunnelen ble åpnet. Den har blitt brukt som adkomstveg for Statkraft og for folk som har hytter på fjellet over tunnelen. På ca. to kilometer av gamlevegen ble asfalten fjernet etter at tunnelen ble åpnet. Her ble det lagt ny asfalt i fjor for at vegen skulle kunne brukes som omkjøringsveg når tunnelen oppgraderes.

Oppgraderingen er prosjektert av Statens vegvesen i egenregi. Hva som skal skje med den nye asfalten er ikke avgjort. Rana kommune som har overtatt vegen, vurderer å la den ligge for at det skal bli en sammenhengende omkjøringsveg rundt tunnelen etter at oppgraderingen er fullført.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.