KRAFT

– Lavere stråling igjen i Tokyo

Japanske militære på vei ut til Fukushima-atomkraftverket. Strålingsnivåene er på vei ned, ifølge japanske myndigheter.
Japanske militære på vei ut til Fukushima-atomkraftverket. Strålingsnivåene er på vei ned, ifølge japanske myndigheter. Bilde: Scanpix/Reuters
15. mars 2011 - 09:43

– Vi noterte en stråling som var høyere enn normalt om morgenen i Tokyo. Men vi anser det ikke å være på et nivå som påvirker menneskekroppen, sier Sairi Koga i Tokyos byregjering.

Falt

Noen timere senere skal så nivået ha falt. Myndighetene understreker at de følger situasjonen nøye.

Det ble også meldt om fallende strålingsnivå ved kraftverket i Fukushima etter en tidligere økning.

Til atmosfæren

Brannen ved kraftverket har imidlertid ført til radioaktivt utslipp direkte ut i atmosfæren, opplyser Japan til Det internasjonale atomenergibyrået.

– Japanske myndigheter sier det er mulig brannen ble forårsaket av en hydrogeneksplosjon, heter det fra IAEA.

Den japanske regjeringens talsmann Yukio Edano sa tirsdag til pressefolk at strålingen var nede i 596,4 mikrosievert per time, ned fra 11.930 mikrosievert sent mandag kveld. Sievert er en internasjonal enhet for måling av stråling.

Mye høyere

Edano hadde tidligere opplyst at en måling nær en av reaktorene i Fukushima etter to eksplosjoner i kraftverket var på 400 millisievert. Dette er flere tusen ganger høyere enn ved målinger før eksplosjonene.

Men ifølge den japanske regjeringstalsmannen kunne denne høye verdien skyldes stråling fra vrakgods etter mandagens eksplosjon ved den ene reaktoren. Det var ikke sikkert at den skyldtes fortsatte lekkasjer, framholdt han.

Kraftverket Fukushima 250 kilometer nordøst for Tokyo har vært rammet av til sammen fire eksplosjoner siden det voldsomme jordskjelvet og tsunamien sist fredag. Naturkatastrofen førte til at kraftverkets kjølesystemer sviktet.

Les også:

Økt stråling etter eksplosjon i japansk reaktor

Kjemper for å kjøle ned reaktorene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.