SAMFUNN

Lavere oljeproduksjon

Problemer med å få opp produksjonen på Snorre etter gassutblåsingen, er med på å bringe olje-produksjonen ned.
Problemer med å få opp produksjonen på Snorre etter gassutblåsingen, er med på å bringe olje-produksjonen ned. Bilde: Statoil
Tore Stensvold
12. mai 2006 - 11:18

Reduksjonen i oljeproduksjonen er ikke en villet politikk, men påvirket av omstendigheter verken Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen eller Miljøvernministeren skal ha ære eller skyld for.

Olje- og energidepartementets del av det reviderte nasjonalbudsjett inneholder få store nyheter.

Den daglige produksjonen i 2006 er beregnet il 2,8 millioner fat, mens den i fjor var på 3 millioner fat i døgnet. Årsaken til nedgangen legges på Snorre og Kristin.

Øker neste år

På Snorre har det vært kapasitetsproblemer etter gassulykken i fjor, mens Kristin-oppstarten kom seinere enn planlagt.

I tillegg skriver departementet at det ble en rekke forsinkelser i boreprogrammer.

I 2007 forventes oljeproduksjonen å øke til 3 millioner fat per dag. Oljeproduksjonen forventes å øke ytterligere i 2008, for deretter gradvis å avta.

Mer gass

Gassalget i 2006 er anslått til om lag 87 milliarder standard kubikkmeter (SM 3).

I 2005 var gassalget 84,4 milliarder SM 3. De kommende årene forventes en betraktelig økning i gassalget. I revidert nasjonalbudsjett for 2006 er det lagt til grunn en økning opp til 120 milliarder SM 3 i 2010.

Gleder seg

- Det er gledelig å se den høye aktiviteten på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

- Med høye oljepriser investerer oljeselskapene for å få opp mer av ressursene.



Ned- og oppjustert pris

Olje- og energidepartementet utarbeider årlig anslag for framtidig aktivitetsnivå innen olje- og gassvirksomheten. Anslagene bygger på data innrapportert fra operatørselskapene og vurderinger i Oljedirektoratet og departementet.

I revidert nasjonalbudsjett for 2006 legges det til grunn en oljepris på 420 kroner per fat for inneværende år. For 2007 er anslaget 360 kroner per fat.

I forhold til Nasjonalbudsjettet for 2006 er dette en oppjustering på 70 kroner for inneværende år og 50 kroner for 2007.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fortsatt god vekst i etterspørselen etter olje, lite ledig produksjonskapasitet samt økt usikkerhet rundt oljeleveransene fra Irak, Iran og Nigeria tilsier en oppjustering av oljeprisforutsetningen i forhold til budsjettet som ble lagt fram i fjor høst.



Rekordinvesteringer

2006 ligger an til å bli et rekordår for investeringer på norsk kontinentalsokkel, skriver departemente i en pressemelding.

Anslaget er om lag 97 milliarder kroner. Dette er en økning fra nasjonalbudsjettet på cirka 5 prosent. Investeringer i letevirksomhet er inkludert. Det er spesielt utbyggingen av Snøhvit og Ormen Lange som bidrar til det høye investeringsnivået i år.

20 mia +

Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til om lag 349 milliarder kroner i 2006. Av dette utgjør innbetalte skatter og avgifter 210 milliarder kroner, SDØE bidrar med 126 milliarder kroner og utbytte fra Statoil bidrar med 13 milliarder kroner.

Sammenlignet med anslaget i Nasjonalbudsjettet 2006 er statens netto kontantstrøm i 2006 økt med 20,8 milliarder kroner. Oppjusteringen skyldes høyere anslag for oljeprisen. I motsatt retning trekker forventning om noe lavere produksjon, økte lete- og produksjonskostnader og økte investeringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.