INDUSTRI

Laseren er 60 år: En verden uten er nesten umulig å tenke seg

Vi har møtt kanskje Norges mest laserbegeistrede kvinne.

Med den veldig gamle laseren: Lise Lyngsnes Randeberg professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved institutt for elektroniske systemer ved NTNU.
Med den veldig gamle laseren: Lise Lyngsnes Randeberg professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved institutt for elektroniske systemer ved NTNU. Foto: Odd Richard Valmot
19. nov. 2020 - 20:30

I tillegg til å være president i Tekna og medgründer i Picterius som diagnostiserer gulsott hos barn er Lise Lyngsnes Randeberg professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved institutt for elektroniske systemer ved NTNU. Med en spesiell forkjærlighet for laserteknologi. Nå feirer laseren 60 år og vi snakker med henne om hva den har betydd for utviklingen av den moderne verden.

Og det er ikke lite. Det er vanskelig å tenke seg internett uten at laser kan lyse inn i de fiberoptiske kablene. Hvordan verden hadde sett ut uten fiberoptikken er nesten umulig å tenke seg, men 2020 hadde kanskje vært litt mer som 1980 eller 1990.

For ikke å snakke om hva laseren har betydd på alle andre måter. Innen medisin, bygg, industri, sikkerhet og all slags forbrukerteknologi. Men også til militært bruk for å gjøre våpen mer nøyaktige og snart til å skyte ned fly og missiler.

Det er kanskje ikke så rart at Lyngsnes Randeberg, som vi snakker med på hennes kontor på NTNU, bobler av begeistring over oppfinnelsen.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Tre av fire USB-ladere og reiseadaptere ble enten overopphetet eller ga fare for strømsjokk – eller begge deler – i en undersøkelse gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC i februar.
Les også

Forbrukerrådet: Billig elektronikk fra utenlandske nettbutikker kan være livsfarlig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.