Koronatester

Lagde 100 enheter i forskningslab – fikk bestilling på 5,2 millioner testsett for koronavirus

Sent på kvelden fredag 20. mars fikk professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin (IKOM) på NTNU en fortvilet forespørsel fra kolleger ved St. Olavs hospital: Det er krise, nå har vi kun testsett for ytterligere én uke. Vi er i ferd med å gå tomme. Kan du hjelpe?

Fra venstre Vegar Ottesen og Sulalit Bandyopadhyay fra Institutt for Kjemisk prosessteknikk. Foran sitter stipendiat Anuvansh Sharma ved Institutt for materialteknikk og til høyre professor Magnar Bjørås, Institutt for klinisk og molekylær medisin. Bak Bandyopadhyay skimtes en av de nye og større reaktorene NTNU har kjøpt for å øke produksjonen, nærbilder av den er ikke tillatt. (Bilde: Joachim Seehusen )
En serie på tre produksjonsenheter i den ene av to laboratorier som er satt av til å produsere testsett. Dette er rent laboratorietustyr og ikke beregnet på masseproduksjon. (Bilde: Joachim Seehusen )
Sulalit Bandyopadhyay sjekker om alt forølper som det skal. Om få dager kan han ta nytt og større utstyr i bruk, og NTNU tar steget fra kun å være forskningsbasert universitet til også å bli industriell masseprodusent av testsett. (Bilde: Joachim Seehusen )
Flasken inneholder nyproduserte nanopartikler som ennå ikke er skilt fra væsken som er en hemmelig blanding av syrer og baser. Sulalit Bandyopadhyay plasserer den på en magnet for å skille væske og partikler. (Bilde: Joachim Seehusen )
Etter få minutter på magneten har den trukket til seg alle de metalliske nanopartiklene, som nå kan skilles fra væsken de ble produsert i. Den klare væsken kan skimtes, den fyller praktisk talt hele flasken. (Bilde: Joachim Seehusen )

Sent på kvelden fredag 20. mars fikk professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin (IKOM) på NTNU en fortvilet forespørsel fra kolleger ved St. Olavs hospital: Det er krise, nå har vi kun testsett for ytterligere én uke. Vi er i ferd med å gå tomme. Kan du hjelpe?

Det dreide seg om testsett for koronaviruset, eller SARS-CoV-2 som er det korrekte navnet.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå