OLJE OG GASS

Lærer av Full City-søl

FORSØK: Sintef, SFT og Kystverket har forsøkt flere rensemetoder for å fjerne oljesøl. Nå tilbyr NTNU eget masterskurs som skal øke kunnskapen.
FORSØK: Sintef, SFT og Kystverket har forsøkt flere rensemetoder for å fjerne oljesøl. Nå tilbyr NTNU eget masterskurs som skal øke kunnskapen. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
2. okt. 2009 - 07:02

Det er stort behov for mer kunnskap om miljø- og oljekjemi. Både Sintef og StatoilHydro har derfor bidratt til å legge opp faget "Environmental toxicology and chemistry" ved NTNU.

Ett av kursene, "Marine organic environmental chemistry", ble skreddersydd for 12 studenter. Interessen var imidlertid så stor at kurset ble utvidet til 20 studenter.Forvitring og syndebukker

Kurset fokuserer på oljeforurensning, det vil si oljens egenskaper og forvitring samt metodikk for å finne syndere til oljeforurensning.

Nå har de studert oljeforurensningen og opprenskningen fra Full City.To alternativer MIKRO: Hva skjer med organismene på strender som blir oljeforurenset? Det blir nå blant temaene på et nytt masterkurs på NTNU.
To alternativer MIKRO: Hva skjer med organismene på strender som blir oljeforurenset? Det blir nå blant temaene på et nytt masterkurs på NTNU.

To alternativer

Studentene fikk observert hva som er gjort av opprydningsarbeid i områdene ved Nevlunghavn og Mølen, som ble hardt rammet av oljesøl.

De fikk også studert to såkalte referanseområder som er etablert. Dette er et område på Nevlungstranda og et område på østsida av Oddane fort.Referanser

Referanseområdene er etablert for å studere hva som naturlig skjer med oljeforurensningen.

Ved å ha slike områder kan man sammenligne naturens egen oppryddingsevne med den menneskegjorte opprydningen.

Studentene fikk dermed i tillegg mulighet til å erfare hvordan resultatet er både før og etter en opprydningsjobb, opplyser Kystverket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.