KLIMA

Kystsikring i dikenes land: Nederland viser vei i kampen mot havet

København står sterkt i sikring mot oversvømmelser fra skybrudd, men når det gjelder klimatilpasning langs kysten kan danskene hente inspirasjon sørfra.

Byen Katwijk ved kysten av Nederland manglet beskyttelse mot nordsjøbølgene. Men et tradisjonelt dike ville skade byens tiltrekningskraft på de økonomisk viktige badegjestene. Løsningen ble å utvide stranden og anlegge skjulte diker i form av kunstige klitter, hvor én av dem kom til å romme en garasje til 650 biler.
Byen Katwijk ved kysten av Nederland manglet beskyttelse mot nordsjøbølgene. Men et tradisjonelt dike ville skade byens tiltrekningskraft på de økonomisk viktige badegjestene. Løsningen ble å utvide stranden og anlegge skjulte diker i form av kunstige klitter, hvor én av dem kom til å romme en garasje til 650 biler. Illustrasjon: Royal Haskoning/DHV
Michael Rothenborg, Ingeniøren.dk
8. nov. 2019 - 16:15

Hvis man skal koke ned årsaken til Nederlands forsprang på kystsikring til en spesiell dato, peker pilen på 1. februar 1953. Den dagen forårsaket en storm i Nordsjøen flere enn 50 dikebrudd, og 1836 nederlendere mistet livet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.