Bak Demo 2020 står de to norske forskningssentrene på havvind, pluss de to Arena-programmene på vind. I tillegg har vindklyngene i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal sluttet seg til.
– Hele kysten står samlet om dette, slik at det ikke koker ned i en lokaliseringsdebatt, sier daglig leder Kristin Guldbrandsen Frøysa i Norcowe, ett av de to nasjonale forskningssentrene (FME) på offshore vind.
Vil ha penger fra neste år
Aktørene bak Demo 2020 har sendt et brev til Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet der de tar til orde for å opprette et test- og demonstrasjonsprogram fra neste år.
– Det planlegges store utbygginger på offshore vind i Storbritannia og Tyskland og uten referanse til prosjekter som kan vise teknologi og gjennomføringsevne, er det vanskelig å komme inn. I mangel av et hjemmemarked, slik som vi har i oljebransjen, trenger vi et test- og demonstrasjonsprogram, sier Jan Onarheim, direktør i Nowitech, det andre forskningssenteret på offshore vind.
Både forskningsmiljøer og industri står bak Demo 2020. Målet er å ha åtte kraftverk av fire ulike typer som er ferdig installert innen 2014. Den økonomiske rammen er foreslått til mellom 2,5 og fire milliarder.
Både Storbritannia og Tyskland kommer med leverandørkvalifisering og anskaffelser fra 2013 og utover. Onarheim understreker at det haster for norske levererandører.
– Hvis vi ikke får en halv milliard allerede i statsbudsjettet for 2011, kan vi tape kontrakter på Doggerbank i Storbritannia, som begynner for fullt i 2013, sier han.
Glade for henvendelser
Olje- og energidepartementet har døren åpen for et slikt program.
– Vi er svært opptatt av offshore vindkraft og er veldig glad for å få henvendelser om dette fra fagmiljøet, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje -og energidepartementet til Bergens Tidende.
Onarheim understreker at uten muligheter for å teste ut komponenter og teknologi, vil vi mangle en arena for utvikling.
– Det er for sent å begynne i 2012, sier han.
Han tror det at så mange forskjellige miljøer står samlet bak forslaget, gjør at det lettere kan få støtte på politisk hold.
Enova som aktør
Onarheim ser for seg at Enova vil bli den som står for demonstrasjonsprogrammet og at ulike aktører kan søke om midler til å bygge pilotanlegg. Han tror flere aktører har gryteferdige prosjekter, som kan settes i gang om det blir utdelt midler til det.
– Både Lyse og NTE har prosjekter for offshore havvind, for eksempel. Jeg tror flere regionale kraftselskaper kan hive seg rundt om dette blir noe av, sier han.
Målet er å få frem teknologi som reduserer kostnadene ved investering og drift av vindparker til havs.
– Drivkraften for å bygge ut i Norge er mindre enn på kontinentet der kraftbehovet er større. Det er viktig at vi ikke mister muligheter for at norsk leverandørindustri kan bygge i Europa. Da mister de muligheten til å bygge ut her senere, sier Nowitech-direktøren.