KLIMA

Kvotekjøp kan være i fare

Mangel på informasjon om kinesiske vindkraftverks lønnsomhet, gjør at kvotekjøp kan bli kjent ugyldige av FN. Illustrasjonsfoto.
Mangel på informasjon om kinesiske vindkraftverks lønnsomhet, gjør at kvotekjøp kan bli kjent ugyldige av FN. Illustrasjonsfoto. Bilde: Anders J. Steensen
29. jan. 2010 - 08:26

Før jul skrotet FN-rådet som godkjenner klimakvotekjøp, CDM-Executive Board, alle klimakvotene fra ti store vindkraftprosjekter i Kina. Årsaken var manglende informasjon om kraftverkenes lønnsomhet, og hvorvidt de ville blitt bygd uavhengig av ekstrastøtte fra vestlige kvotekjøp.

Nå står også norske kvotekjøp i fare for å bli skrotet, skriver Klassekampen.

For dårlig informasjon

Årsaken er at over halvparten av kvotene staten planlegger å kjøpe, kommer fra kinesiske vindkraftverk.

Per Stiansen i Miljøverndepartementet sitter i rådet som godkjenner u-landskvoter. Han bekrefter overfor Klassekampen at de ti vindkraftprosjektene i Kina ikke fikk kvoter.

– Det avgjørende var at vi hadde for dårlig informasjon om prisene de ville få for strømmen sin, sier han.

– Vi skal oppfylle

Stiansen vil ikke uttale seg om prosjektene Norge har inngått kontrakter med, men innrømmer at også Norge kan møte utfordringer.

Statssekretær Kjetil Lund (Ap) i Finansdepartementet avviser imidlertid at det nye FN-vedtaket vil ha konsekvenser for norsk kvotepolitikk.

– Vi skal klare å oppfylle det som er regjeringens mål, slår han fast.

Må investere fort

Målet er å redusere klimagassutslippene med 10 prosent i forhold til 1990 innen utgangen av 2012. For å oppnå dette er regjeringen avhengig av å kjøpe klimakvoter i utlandet.

Staten må derfor investere mellom 25 og 30 millioner i klimakvoter innen utgangen av 2012. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.