KARRIERE

Kvinnelige ledere tjener kun 77 prosent av mannlige lederes lønn

Fersk undersøkelse.

Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen, tror individuelle lønnsforhandlinger har noe av skylden.
Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen, tror individuelle lønnsforhandlinger har noe av skylden. Bilde: colourbox.com
13. aug. 2017 - 10:20

En fersk undersøkelse fra Norsk Ledelsesbarometer viser at kvinnelige ledere i snitt tjener 77 prosent av det mannlige ledere gjør.

– Det er vanskelig å komme utenom kjønnsdiskriminering, sier forsker Eivind Falkum i Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Det er organisasjonen Lederne som står bak undersøkelsen. Forbundsleder i organisasjonen, Audun Ingvartsen, tror individuelle lønnsforhandlinger har noe av skylden.

Individuelle lønnsforhandlinger

- Jeg tror likelønnsarbeidet lider under at det er blitt vanligere med individuelle lønnsforhandlinger. Fortsatt er mange toppledere og arbeidsgivere menn, og det er nok mange som bevisst eller ubevisst belønner de som ligner på seg

Norsk Ledelsesbarometer

  • Norsk Ledelsesbarometer er en rapport som er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet på vegne av organisasjonen Lederne.
  • Barometeret er gjennomført for 10. år på rad og har til hensikt å kartlegge arbeidsforholdene til norske mellomledere.
  • Nesten 2600 ledere og mellomledere har deltatt i Norsk Ledelsesbarometer 2017.

Det står noe bedre til i arbeidslivet for øvrig. Ifølge Teknisk beregningsutvalg tjener kvinner i arbeidslivet i snitt 88 prosent av det menn tjener, uavhengig av bransje og stilling.

Prosessindustrien går foran

To bransjer utpeker seg i positiv retning, nemlig barnehagesektoren og prosessindustrien.

– I begge disse bransjene antyder våre målinger at kvinner og menn avlønnes helt likt. Barnehagesektor domineres av kvinner, også på ledernivå, og derfor er det ikke så rart at likelønn står sterkt her, sier Falkum.

Han forteller at samarbeidet mellom parter i arbeidslivet oppsto i industrien og at dette fortsatt står sterk mange steder.

– Dette er jo en tradisjonell bransje der det er åtte-ni menn for hver kvinne på ledelsesnivå. Det ser ut til at praktisering av partssamarbeidet kan bidra til mer likhet mellom menn og kvinner, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.