Prosjektet ”Uni-Form” skal i løpet av tre, fire år munne ut i design for kvinnearbeidsklær på mannsdominerte arbeidsplasser, for eksempel i bygg- og anleggsbransjen.
En unik kombinasjon av forskning og produktutvikling tar sikte på å gjøre bekledning til et viktig bidrag til å forbedre kvinnenes arbeidsdag, forhåpentligvis i klær de føler seg mer bekvemme i, skriver Byggaktuelt.
Unisex eller tilpasning
”Uni-Form” er et samarbeid mellom arbeidsklærleverandøren Helly Hansen, Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Arbeidsforskningsinstituttet og Forsvarets Logistikkorganisasjon, som til sammen besitter tung kompetanse innen forskning og utvikling.
Skal øke trivselen
Målet er å utvikle bekledning med teknisk og sosial funksjonalitet for å øke trivselen og integrere kvinner bedre i tradisjonelle mannsyrker.
Hva dette konkret kan ende med, er foreløpig uvisst.
Bransjeforskjeller
Forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, sier at en unisex-bekledning for begge kjønn kan være like aktuelt som kjønnstilpasning.
Men det understrekes at arbeidsantrekk uansett vil ta seg forskjellig ut avhengig av bransje.
Forskningsrådet
For første gang skal dyptloddende forskning legges til grunn for kvinner og menns arbeidsklær. Helly Hansen står for brorparten av midlene, men også Forskningsrådet støtter prosjektet økonomisk.
Besøker flere bransjer
En rekke arbeidsplasser i flere bransjer vil få besøk av forskere.
Bygg- og anleggsbransjen i Norge og Tyskland vil bli involvert.
Det samme vil offshorebransjen i Norge og Storbritannia. I Norge vil forskerne i tillegg ta for seg industri og fiske, landbasert offshore og Forsvarets sjøfartøy.
Bare for menn
Forskerne vil særlig undersøke hvordan klær brukes og kjønn kommuniseres eller underkommuniseres.
– Arbeidsklær og uniformer har hittil blitt laget nesten automatisk med tanke på menn, sier Grimstad Klepp i SIFO.