INDUSTRI

Kutter NOx-utslipp som tilsvarer 400.000 dieselbiler

I mars åpnet Elkem ny silisiumovn i Bremanger som skal redusere NOx-utslipp tilsvarende 100.000 dieselbiler. Dette er den fjerde ovnen Elkem renser på denne måten i Norge.

Det er strenge sikkerhetsrutiner for å komme inn til ovn 5. Her er klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn inne og ser på ovnen der flytende silisium renner ned som følge av smelting i ekstrem varme.
Det er strenge sikkerhetsrutiner for å komme inn til ovn 5. Her er klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn inne og ser på ovnen der flytende silisium renner ned som følge av smelting i ekstrem varme. Foto: JØRN-ARNE TOMASGARD
JØRN-ARNE TOMASGARD redaksjonen@tu.no
29. mai 2020 - 19:00

– Siden 2013 har vi bygget om to nye ovner på Elkem Salten og en på Elkem Thamshavn utenfor Orkanger. Og nå åpner vi denne ved Elkem Bremanger. På den første ovnen vi satte i gang, i Salten, har vi redusert NOx-utslippene med cirka 500 tonn i året. Det er snakk om tilvarende kutt i utslippene på de andre ovnene vi har oppgradert. Utslippene skal videre ned, men utviklingen tar tid, sier konserndirektør Håvard Moe i Elkem Technology.