ARKIVNYHETER

Kunne ikke love arbeidsplasser

MINERALER: - Regjeringen av bevilget 100 millioner kroner til leting etter nye utvinnbare mineralforekomster i Nordnorge, sier Erik Lahnstein.
MINERALER: - Regjeringen av bevilget 100 millioner kroner til leting etter nye utvinnbare mineralforekomster i Nordnorge, sier Erik Lahnstein. Bilde: Dag Yngve Dahle
Anders J. Steensen
1. apr. 2011 - 10:35

TROMSØ: Statssekretær i UD, Erik Lahnstein hadde lite nytt med seg da han presenterte regjeringens næringspolitikk i nord for en lydhør forsamling under Næringslivsforum, som var en del av konferansen Arctic Frontiers som nylig er avholdt i ishavsbyen.

– Vi er opptatt av å styrke utviklingen på bred basis i nord. Tempoet i veiutbyggingen skal firedobles i over en 15. årsperiode. Det er positivt for regionen og vil bidra til en spennende utvikling, sier Lahnstein.

Ingen arbeidsplasser

Et av temaene forsamlingen var spente på var spørsmålene rundt delelinjen, og hva den kan bety for næringsutviklingen i nord.

– Delelinjen får mye oppmerksomhet. Det var vårt viktigste politiske tiltak i 2010. Det gir forutsigbarhet overfor omverden og Russland og det åpner for interessante muligheter, særlig innen olje og gass. Selv om det nye arealet er på 175 000 km², halvparten av Norges samlede landareal, gir det ingen nye arbeidsplasser eller ny verdiskaping, sier Lahnstein.



Signal om samarbeid

Regjeringen mener at avtalen med Russland gir et klart politisk signal om at forholdet mellom Norge og Russland er godt. – Dette åpner for økt næringsaktivitet i området fordi det gir norske bedrifter potensial for samarbeid med russiske bedrifter. Men jeg må legge til at det å samarbeide med russiske bedrifter kan være svært krevende, sier Lahnstein.



Olje, gass og mineraler

Han legger til at delelinjeavtalen viser at landene i Arktis løser sine interessekonflikter på fredelig vis. – Det er et viktig signal til næringslivet. Vi har samarbeidet godt med russerne i fiskerien og det blir ingen endring i dette samarbeidet. Når det gjelder olje og gassfunn som krysser grenselinjer er vi blitt enige om unitisering*, påpeker Lahnstein.

Til tross for mulighetene for olje og gassindustrien mer Lahnstein allikevel at det beste potensialet for videreutvikling av et aktivt næringsliv i nord ligger i å utvikle de store mineralforekomstene som finnes. – Derfor har vi gitt 100 millioner kroner ekstra over statsbudsjettet for å kartlegge mineralforekomstene, sier han.

* Unitisering er enighet om fordeling av inntekter ved eventuell utbygging av oljefelt som krysser grensene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.