OLJE OG GASS

– Kunne betalt all norsk forskning

Arne Asphjell
10. sep. 2009 - 10:51

Flerfaselaboratoriet på Tiller ved Trondheim sto ferdig for 25 år siden. Forskningen her har bidratt sterkt til utviklingen av dypvannsteknologien som har gjort utbygging av petroleumsfelt på store dyp mulig.

Nye felt som Snøhvit bygges ut uten bruk av plattformer, og norsk leverandørindustri er blitt verdensledende på dypvannsteknologi.Samarbeid Trondheim-Kjeller

Ved laboratorieforsøk kombinert med simuleringer, har norske forskere funnet løsningen på hvordan en blanding av olje, gass, vann og sand kan transporteres i rør direkte fra oljefeltene til land for separasjon og videre behandling.

SINTEFs flerfaselaboratorium i Trondheim er det største i sitt slag i verden, og har bidratt til at kostnadene ved utbygging av oljefelt til havs er sterkt redusert.Verdensledende

Flerfaseforskningen ved SINTEF har skjedd i nært samarbeid med Institutt for energiteknikk på Kjeller, som har utviklet simuleringsprogrammet OLGA for flerfasestrøm.

OLGA har i dag en andel på nesten 90 prosent av verdensmarkedet for regneverktøy som brukes til prosjektering og drift av flerfasesystemer.Innledningen til en ny æra

Den 09.09.09 klokken 09:09 ble det markert at laboratoriet har vært i drift i 25 år, og at det tas sats for kommende år med en utbygging som har kostet 35 millioner kroner.

Selv om man er kommet langt i forskningen på flerfasestrøm, er det mye som gjenstår, spesielt når man beveger seg på større, kaldere dyp og skal transportere over lengre avstander enn i dag.

– Vi skal blant annet forske på hvordan vi unngår voksdannelse i rørene, samt dannelse av såkalte hydrater, sier lederen for flerfaseanlegget, forskningssjef Jon Harald Kaspersen.

Hydrater er islignende krystaller som kan gi forstoppelse i rørledningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Mer tverrfaglig

De kommende års forskning på feltet vil i større grad enn før være tverrfaglig basert. Kjemikerne trekkes bl.a. inn for å studere hva som skjer på mikronivå når de ulike fasene møtes.

I tillegg til at flerfasedelen av laboratoriet på Tiller får en betydelig utvidelse, bygges det et nytt høybygg der det skal forskes på CO 2-fangst – Stoltenbergs mye omtalte ”månelanding”.

– Dette blir en unik rigg i verdenssammenheng, proklamerer SINTEFs miljødirektør, Nils Røkke.

– Det er en fin symbolikk i at det sammen med forskning på økt oljeutvinning forskes på hvordan vi skal ta hånd om CO 2 på en forsvarlig måte, oppsummerer miljødirektøren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.