KRAFT

Kritisk til økt bruk av biodrivstoff

KRITISK: Direktoratet for naturforvaltning, her ved direktør Janne Sollie, mener mer bruk av biodrivstoff kan virke mot sin hensikt.
KRITISK: Direktoratet for naturforvaltning, her ved direktør Janne Sollie, mener mer bruk av biodrivstoff kan virke mot sin hensikt. Bilde: Mona Sprenger
28. jan. 2011 - 12:10

Mer bruk av biodrivstoff kan virke mot sin hensikt og gi økte utslipp av klimagasser, mener Direktoratet for naturforvaltning, som går inn for å utsette kravet om økt innblanding av biodrivstoff.

Fra 1. juli i år innføres et nytt omsetningspåbud for biodrivstoff. Andelen biodrivstoff skal økes fra 3,5 til 5 prosent.

Folkehelseinstituttet: <br/> Myndighetene må forske på biodiesel

Ikke tilstrekkelig

Forslaget til forskrift fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) innfører samtidig såkalte bærekraftkriterier for biodrivstoffet, i tråd med EU-direktiv på området. De skal sikre at biodrivstoffet faktisk gir en klimagevinst, og at produksjonen av biodrivstoff ikke skader naturmangfold.

Men disse bærekraftkriteriene er ikke tilstrekkelige til å sikre at biodrivstoffet virkelig bidrar til virkelige globale utslippsreduksjoner, skriver Direktoratet for naturforvaltning (DN) i en høringsuttalelse.

Fagmyndigheter frikjenner lavinnblanding av biodiesel

Må bli strengere

Kriteriene sikrer heller ikke at produksjonen av biodrivstoff ikke får negative virkninger for naturmangfold og matvaresikkerhet, fordi de ikke tar hensyn til virkningene av indirekte arealendringer, skriver direktoratet.

Kravet om økt innblanding av biodrivstoff bør utsettes inntil det er utarbeidet strengere bærekraftkriterier, mener DN.

Mer om saken:

Studier bekrefter giftige utslipp fra biodiesel

Dansker kan gi svar på biodieselgåten

Biodiesel i fossil diesel: <br/> Solheim sier nei til forbud

Sørensen krever svar

Vil bremse satsing

Biodiesel gir kvalme sjåfører

– Biodrivstoff kan øke kreftfaren

Folkehelseinstituttet: – Dette må forskes videre på

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.