KRAFT

Kritisk til krisevarsel

HINDRER EKSTREMPRISER: Økt utbygging av vindkraft vil bidra til å hindre ekstrempriser på strøm, mener Norwea.
HINDRER EKSTREMPRISER: Økt utbygging av vindkraft vil bidra til å hindre ekstrempriser på strøm, mener Norwea. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
29. des. 2010 - 13:43

Spesialrådgiver Are Tomasgard i LO-forbundet Industri Energis advarer mot at det kan bli strømkrise hele 2011 og vinteren 2012 hvis eksporten av kraft fortsetter.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

Uenig INGEN KRISE: Hvis det blir lite snø i vinter, kommer vi ikke til å eksportere kraft neste høst, beroliger rådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea.
Uenig INGEN KRISE: Hvis det blir lite snø i vinter, kommer vi ikke til å eksportere kraft neste høst, beroliger rådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea.

Uenig

Rådgiver Andreas Thon Aasheim i Norsk vindkraftforening (Norwea) er uenig.

– Dette er enkelt. Dersom Tomasgards spådommer om en snøfattig vinter slår til, kommer vi ikke til å eksportere kraft neste høst. Dersom vår kraftproduksjon ikke klarer å produsere, vil vi importere kraft, ikke eksportere, sier han.

Les også: – Å holde igjen vann er å manipulere kraftmarkedet

Dårlig nett

Dessuten påpeker Aasheim at ekstremprisene i Midt-Norge i stor grad kommer av at nettet er for dårlig utbygd, slik at overføringskapasiteten i de kaldeste periodene blir for liten og prisene dras opp.

– Strømkrisen i Midt-Norge handler vel så mye om effektproblemer som om megawatt-timer og fyllingsgraden i vannmagasinene, sier Aasheim.

Tomasgard er kritisk til den norske strømeksporten. Aasheim påpeker at nettoeksporten i september og oktober var litt over 800 GWh.

–Dette er mildt sagt en dråpe i havet, og har ingen ting med de “ekstreme strømprisene” å gjøre, sier Aasheim.

Norge har et årlig strømforbruk på om lag 130 TWh.

Les også: Ordfører frykter rasjonering

Mer vindkraft

Aasheim mener imidlertid at en ny snøfattig vinter vil understreke Norweas poeng om at det bør bygges ut mer vindkraft i Norge.

– Det er viktig å diversifisere kraftproduksjonen vår. Vi trenger mer kraftproduksjon, og da fortrinnsvis uregulerbar kraftproduksjon som vind, bølge eller tidevannskraft.

Gjennom det grønne sertifikatmarkedet, som nå etter alt å dømme blir innført, skal det bygges ut 26.4 TWh ny produksjon i Norge og Sverige innen 2020.

– Dette vil selvsagt hjelpe mot de høye strømprisene. Ved at en stor del av dette blir uregulerbar produksjon, og produksjon som ikke er vannkraft, vil vi minske avhengigheten vår av vannkraft, sier Aasheim.

Les også: Vil begrense utbytte på strøm

Minsket risiko

I tillegg vil den økte produksjonen minske risikoen for store underskudd i vannmagasinene.

– Vi kan ikke styre været, men vi kan sørge for å gjøre oss mindre avhengige av ett værfenomen. Vindkraften er ikke avhengig av store snømengder vinterstid, bølge- og tidevannskraft trenger ikke nedbørsrike høster. Sammen med våre store vannmagasiner vil vi være bedre rustet mot strenge vintre, bortfall av svensk atomkraft og lite nedbør, sier Aasheim.

Farlig kontroll

Tomasgard mener kraftprodusentene mangler kontroll over situasjonen. Aasheim påpeker at det er naturlig at kraftprodusentene ikke har kontroll over hvordan ressurssituasjonen på kraftmarkedet blir flere måneder fram i tid.

– Om kraftprodusentene kunne fortalt i dag hva strømmen ville kostet om fire måneder, hadde man flørtet med markedsmanipulasjon, så det er jeg veldig glad for at de ikke gjør. Og så lenge det ikke eksisterer modeller som kan modellere nedbør, tilsig, snømengder, temperaturer og så videre, kommer vi aldri til å kunne spå strømprisen flere måneder frem i tid, sier Aasheim.

Les også: – Må få ta seg betalt

Les også: – Slutt å ta overpris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.