KARRIERE

Kritisk til konsulenter og karakterer

FREMMER FELLESSKAP: Administrerende direktør Torstein Sanness.
FREMMER FELLESSKAP: Administrerende direktør Torstein Sanness. Bilde: Maiken Ree
Ole K. Helgesen
6. sep. 2011 - 12:55

Fagforeningene i Statoil kritiserer ledelsen for å styre etter iskald matematikk basert på råd fra det internasjonale konsulentselskapet McKinsey.

Statoil har blant annet innført Statoil gir ansatte karakterer .

Statoil forsvarer karaktersystemet

Motsatt vei

Svenske Lundin Petroleum, som har vært det mest suksessrike leteselskapet på norsk sokkel de siste årene, går motsatt vei. Her er det uaktuelt å ta i bruk karakterer og individuelle belønningssystemer som fokuserer på kortsiktig profitt.

– Vi bruker vårt eget skjønn i utvikling av belønningssystemer uavhengig av hva konsulenter har å tilby. Det er helt avgjørende å fremme fellesskap og lagspill. Individuell dyktighet er nyttig i fellesskap med andre. Det gjelder å spille hverandre gode, og for å få til et godt lagspill er det avgjørende at den enkelte gis frihetsgrader til å utfolde seg selv innenfor fellesskapets hensikt, sier administrerende direktør Torstein Sanness og letesjef Hans Christian Rønnevik.

Er Statoil-tillitsvalgt – fikk dårlig karakter

Filosofisk ledelse

Rønnevik sier han har lest over 60 000 sider med moderne ledelsesfilosofier.

Han forteller at de har utviklet en mental “godfot-filosofi”, basert på tidligere Rosenborg trener Nils Arne Eggens tanker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– De ansattes styrker må dyrkes, og alle lagdeler må fungere sammen, sier han.

Fafo-forsker om karaktersystemet: – Stilner kritiske røster

FORNØYD: Letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik, håper selskapet klarer å holde på ledelsesfiliosofien på tross av kraftig vekst. Ole K. Helgesen

Vil ha seniorer

Etter fusjonen mellom Statoil og Hydro regnet McKinsey ut at Statoil kunne kvitte seg med 2500 ansatte. Resultatet ble at mange av selskapets dyktigste folk forsvant med de såkalte gullpakkene som ble tilbudt.

I Lundin tenkes det annerledes. Her hentes det bevisst inn personer med lang fartstid. Blant annet har letesjef Hans Christian Rønnevik vært med siden starten av oljeeventyret på sokkel.

Safe: – Karakterer truer sikkerheten

Stiller spørsmål

Professor i marin teknologi ved Universitetet i Stavanger, Ove Tobias Gudmestad, lurer på om Statoil klarer å utnytte kompetansen i selskapet.

– Statoil har en flott teknisk stab med mange dyktige og entusiastiske ingeniører. Men jeg undrer meg på hvorfor det ser ut til at disse av og til ikke benyttes. Blant annet er det uforståelig at selskapet nylig valgte å installere vindmøller med en vanlig flatbunnet lekter slik som selskapet gjorde på Sheringham Shoal. Er det et problem at Statoil mangler seniorer som våger å si fra når feil tekniske løsninger velges? Denne gangen kostet det “bare” 600 millioner kroner, men likevel, det er mye penger for de fleste.

Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje

Vokser kraftig

Lundin har lyktes med sin satsing på norsk sokkel. Og selskapet er i kraftig vekst som følge av flere store funn. Rønnevik, som er hovedpersonen bak elefantfunnet Avaldsnes/Aldous i Nordsjøen, sier det er viktig å holde fast på ledelsesfilosofiene.

– Det blir utfordrende nå som vi vokser. Men jeg er overbevist om at vår måte å organisere oss er riktig for å få det beste ut av de ansatte, sier han.

Lundin: Sikret posisjon rundt elefantfunnet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.