KRAFT

– Kritisk for nettet i nord

HASTER I NORD: Det haster med å få på plass den nye høyspentlinjen i Nord-Norge, mener Statnett-sjef Auke Lont.
HASTER I NORD: Det haster med å få på plass den nye høyspentlinjen i Nord-Norge, mener Statnett-sjef Auke Lont. Bilde: Øyvind Lie

Advarselen kom i et brev til Olje- og energidepartementet før jul.

Kontaktforumet består av sentrale fylkes- og kommunepolitikere, næringslivsrepresentanter og representanter fra forsknings- og utdanningsinstitusjonene i Nord-Norge.

«Den siste tiden har den anstrengte situasjonen i kraftnettet nord for Ofoten fått oppmerksomhet for å være en av de største utfordringene landsdelen står overfor med hensyn til infrastruktur», heter det i brevet, hvor situasjonen betegnes som «kritisk».

«Allerede i dag er situasjonen anstrengt og på grensen til bekymringsfull, da man med dagens forbruk har fått utkoblinger av strømmen når feil har oppstått i høylastperioder. Kraftnettet mangler beredskap, tatt i betraktning den høye belastningen», heter det i brevet, som Teknisk Ukeblad har sett.

Les også: Sjøkabel i nord til 27 milliarder

Økt forbruk

Videre peker brevet på at Nord-Norge står overfor en ventet utvikling av kraftkrevende industri, deriblant gruvedrift og petroleumsindustri. Først i løypa er utbyggingen av oljefeltet Goliat, «som vil bidra til å gjøre situasjonen i kraftnettet nord for Balsfjord ytterligere tilspisset», heter det i brevet.

Kontaktforumet ønsker utvikling av petroleumsnæringen og annen industri i Nord-Norge velkommen, «men synes det er bekymringsverdig at dette skal gå på bekostning av forsyningssikkerheten i landsdelen».

Derfor anmoder de Statnett, Norges vassdrags- og energidirektorat og Olje- og energidepartementet om å gjennomføre alle mulige tiltak for å framskynde prosessene med de planlagte utbyggingene i kraftnettet, både 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi/Hammerfest og å etablere en såkalt Arctic Circle som sikrer stabil forsyning selv om en linje faller ut.

Forumet ber også om fortgang i behandlingen av konsesjoner for ny kraftproduksjon i regionen.

Les også: Dårlig forsyningssikkerhet i nord

Haster

På Paretos kraftkonferanse i Oslo i går, tok Statnett-sjef Auke Lont opp den anstrengte situasjonen i landsdelen.

– Vi har et for svakt nett i nord, som ikke er sterkt nok til å tåle utfordrende værforhold. Det haster med å få gjennomført oppgraderingene, sa Lont.

Les også: Ber om ekspressfart for kraftlinjer

Lont nyanserer

Overfor Teknisk Ukeblad utdypet han med å si at forsyningssikkerhetssituasjonen i Nord-Norge generelt er krevende, med flere N-0-situasjoner enn i sør. N-0 innebærer at det kun skal utfall av én kraftlinje eller transformatorstasjon til for at strømmen går.

– Vi opplever et økende forbruk i gruveindustrien og i petroleumssektoren. Men jeg må nyansere litt. I dag trekker ikke Snøhvit noe særlig fra sentralnettet. Det tar litt mer enn det gir, men det har vært situasjoner hvor vi har bedt dem levere, noe de er forpliktet til å gjøre. Jeg ser det som en slags synergi, sier Lont.

– Så lenge vi ikke har den hovedveien som må bygges – Ofoten-Balsfjord-Hammerfest – så er det veldig viktig å få et godt samspill.

– Vi har dessuten et lite sugerør inn i det russiske og finske systemet. Vi sjonglerer og bruker alle disse elementene for å sikre strømforsyningen. Det kan vi gjøre, men vi må få hovedlinjen på plass, sa Lont.

Venter på konsesjon

For situasjonen vil ikke bli bra før linjen er i drift.

– Når vil det skje?

– Jeg venter jo på konsesjon fra NVE. Vi hører ingen ting som tilsier at det ikke er fremdrift på konsesjonssiden.

– Når venter dere at konsesjonen kommer?

– Det har vel blitt antydet en eller annen gang tidlig i 2012. Så blir det sikkert en ny runde, der er jo ingen endelig konsesjon [fra OED], sier Lont.

Olje kan gi fortgang

Statnetts nettside anslås det at endelig vedtak kan komme andre halvår i år, og at ledningen da kan settes i ordinær drift i 2017.

Lont leser brevet fra Kontaktforum for olje og gass i Nord-Norge først og fremst som en bønn om å komme fort i gang.

– Da hjelper det jo godt at det er funnet mer olje der oppe, ler han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.