ARKIVNYHETER

Kritiserer energiselskaper

KRITISERER: Den britiske regjeringen må bli tøffere mot energiprodusentene og kjempe fram fornybar energi, mener eksperter i den anerkjente vitenskapsforeningen Royal Society.
KRITISERER: Den britiske regjeringen må bli tøffere mot energiprodusentene og kjempe fram fornybar energi, mener eksperter i den anerkjente vitenskapsforeningen Royal Society. Bilde: Bendiksby, Terje
Kjetil Malkenes Hovland
29. juni 2009 - 09:19
Vis mer

Storbritannias regjering må stå imot de store energiprodusentene som dominerer energipolitikken, mener ledende medlemmer i britiske Royal Society.

Vitenskapsforeningen mener landets energisystem er modent for modernisering, og ønsker store investeringer i en lavkarbonøkonomi, skriver BBC.

Krever super-elnett

Under et møte i Royal Society krevde ekspertene at regjeringen investerer massivt i forskning på og utvikling av fornybar energi. De ønsker et «super-elnett» («supergrid») som kan fordele strøm mer effektivt, og de ønsker at kullkraftverk skal fange 90 prosent av CO2-utslippene sine innen 2020. Et av medlemmene mener at innsatsen på CO2-fjerning så langt har vært patetisk, både i Storbritannia og ellers.

Hvis man ikke klarer å få nok fornybar energi må man lene seg på kjernekraftverkene, med de utfordringene som følger med, mener ekspertene.

– Må effektivisere

Det første man må gjøre er å energieffektivisere eksisterende bygninger, konkluderer Royal Societys eksperter. Lavenergiutvalget i Norge sa noe av det samme da de la fram sin rapport før helgen: Les saken her

Det har også vært diskutert om det skal bli forbudt i Storbritannia å leie ut boliger som sløser med energi.

– Fly eller bade

Lord Redesdale deltar i en parlamentarikergruppe som ser på dette.

– Vi kan enten varme opp hjemmene våre og ta varme bad eller fly. Men ikke begge deler, sier Lord Redesdale ifølge BBC.

Legger fram energiplan

Den britiske regjeringen kommer snart med en energiplan (såkalt "White paper"), men har så langt utsatt energieffektiviseringen til etter 2012.

Her hjemme ser Byggenæringens Landsforening (BNL) effektivisering av eksisterende bygg som en av de største utfordringene framover: Les saken her

Storbritannias regjering viser ifølge BBCs miljøanalytiker Roger Harrabin til at de har stilt krav om CO2-fjerning av deler av utslippene fra kullkraftverk, at de har lagt fram flere klimalover, og sist uke foreslo statsminister Gordon Brown at rike nasjoner bør overføre 100 millioner dollar i året til fattige nasjoner for å stoppe klimaendringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.