INDUSTRI

Krisetall for industrien

Kun en av fem bedrifter venter nå økende produksjon framover, mens nesten hver tredje bedrift tror produksjonsnivået vil falle, viser Norsk PMI for september.
Kun en av fem bedrifter venter nå økende produksjon framover, mens nesten hver tredje bedrift tror produksjonsnivået vil falle, viser Norsk PMI for september. Bilde: colourbox
3. okt. 2008 - 14:13

Det er den dystre konklusjonen i Norsk PMI som ble presentert i dag.

Venter kraftig fall

Dette er en innkjøpssjefsindeks som måler hvor mange av disse lederne som melder om at produksjonstakten øker. Det er færre enn noen gang, viser det seg. PMI-tallene er de dårligste siden målingen startet for fire år siden.

Undersøkelsen viser kraftige fall i både ordreinngang og forventninger til sysselsetting og produksjon.

– Dermed er det ikke lenger noen tvil om at norsk industri er i ferd med å sette bremsene på for alvor. Industriaktiviteten ser nå ut til å falle kraftig utover året, skriver sjeføkonom Frank Jullum.

– Brutalt

I indeksen indikerer tall over 50 tilvekst, mens indekstall under 50 betyr en nedgang.

Ordreindeksen falt til 40,1 i september fra 45,5 i august. I september var det særlig ordrene fra hjemmemarkedet som falt, og det ventes nå svakere ordreutvikling fra hjemmemarkedet enn fra eksportmarkedet.

– Dette kan tyde på at den globale avmatningen har truffet Norge relativt brutalt i løpet av sommeren, skriver Jullum.

Kun en av fem bedrifter venter nå økende produksjon framover, mens nesten hver tredje bedrift tror produksjonsnivået vil falle.

Norsk PMI utarbeides og offentliggjøres i et samarbeid mellom NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og Fokus Bank.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.