– Vi må kalle sammen til et krisemøte eller noe av det slaget for å finne ut hvodan vi skal få bedriftene til å ta IT-sikkerhet på alvor, sier direktør Willy Jensen ved Post- og teletilsynet.
Tirsdag la han frem den siste rapporten ”Sikkerhetstilstanden i norske virksomheter”.
Den er laget for Nasjonal Sikkerhetsdag og skal gi et bilde av hvordan norske bedrifter følger opp tiltak for å bedre datasikkerheten.
Tviler
Her gir norske bedriftsledere et inntrykk av et så høyt nivå på sikkerheten at PT-sjefen tviler på om de vet hva de har svart på.
Hele 79 prosent av bedriftslederne sier de er fornlyd med IT-sikkerheten i egen organisasjon.
– En sensasjon hvis det hadde vært sant, sier Jensen.
De aller fleste bedriftene oppgir at de tar sikkerhetskopier, har en brannmur og sørger for spamfilter. Gode resultater, som er sannsynlige.
Løgn
– Men hele 41 prosent oppgir at de krypterer dokumenter som medarbeidere har med seg på mobiltelefonen. Og en stor andel krypterer minnekortet på mobilen. Beklager min uærbødighet, men lyver de bevisst, spør Willy Jensen.
Han tror undersøkelsen må gjøres på en annen måte for å få frem den reelle sikkerhetstilstanden.
Han mener at virusangrepet på politiet og Helse Vest er tegn på det virkelige sikkerhetsnivået.
Kriminelt
– Og her snakker vi om skadelig programvare som slapp inn flere måneder etter at det kom oppdateringer som stoppet det. Dette er jo kriminelt, sier Jensen.
Nå mener han at PT, Norsis og bransjeorganisasjonen IKT Norge, som står bak Nasjonal Sikkerhetsdag, sammen må finne ut hvordan mans kal få Bedrifts-Norge til å ta IT-sikkerheten seriøst.
– For konsekvensen kan bli at folk mister tilliten til internett. Og det vil få følger, etter som nettet er blitt en viktig forutsetning for økonomisk vekt, sier Jensen.