ENERGI

Krigen i Ukraina kan utsette energiomstilling i Longyearbyen

Den planlagte nedstengningen av kullkraftverket i Longyearbyen kan bli utsatt som følge av krigen i Ukraina og de høye drivstoffprisene den medfører.

Kullkraftverket (til høyre i bildet) produserer strøm og fjernvarme til Longyearbyen. Nå kan den planlagte nedstengningen bli utsatt.
Kullkraftverket (til høyre i bildet) produserer strøm og fjernvarme til Longyearbyen. Nå kan den planlagte nedstengningen bli utsatt. Foto: Eirik Helland Urke

– Det vil være uansvarlig av oss å kjøre prosjektet videre med bind for øynene som om ingenting har skjedd. Det som har skjedd i Ukraina, har en effekt på Longyearbyen. Det må vi ha et bevisst forhold til, sier leder Arild Olsen i Longyearbyens lokalstyre til NRK.

Planen var å legge ned kullkraftverket og gå over til diesel i en overgangsfase i september neste år, men med den russiske invasjonen av Ukraina blir hele Europa satt på hodet.

Krigen fører til at oljeprisene fyker i været. Det er samtidig risiko for at varer man bestiller, ikke kommer fram på grunn av sanksjoner. Dermed kan det bli risikabelt å satse på diesel som oppvarmings- og strømkilde til de godt og vel 2.000 innbyggerne i Longyearbyen.

– Det som skjer nå, er dramatisk på alle måter. Det hadde vi ikke tatt opp i oss, sier Olsen.

Nå skal både beslutningen om å stenge kullkraftverket og planene etterpå, gjennomgås på nytt.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.