I en innfløkt sak med hemmelige rettskjennelser og gjensidige anker, har Høyesterett bestemt at Altibox er nødt til å avsløre identiteten til den som la ut «Max Manus» til ulovlig fildeling.
Se temaside om piratjakten her.
Les også tidslinje over det omfattende sakskomplekset her.
Sandrew Metronome og Filmkameratene gikk til retten for å få vite hvem som skjulte seg bak IP-adressen som lastet opp suksessfilmen for deling på internett.
Prinsippsak
Nettleverandøren motsatte seg dette med henvisning til taushetsplikten, men tapte i Stavanger tingrett.
Kjennelsen ble holdt hemmelig i det som anses å være en viktig, prinsipiell sak om private aktørers rett til å få adgang til taushetsbelagt informasjon.
Hemmelighold av hemmelighold
Saken ble anket til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Også denne gangen ble avgjørelsen holdt hemmelig.
Og som tidligere TU-nettredaktør Anders Brenna beskriver i denne bloggposten , har dessuten Gulatings avgjørelse om å nekte Aftenposten innsyn i dommen til alt overmål vært forbudt å omtale.
Til sist endte saken i Høyesterett, som 18. juni forkastet Altibox’ anke. Og i dag ble altså kjennelsen omsider offentlig kjent.
Altibox gir etter
Altibox sier selskapet vil rette seg etter kravet nå som saken er endelig avgjort i rettsvesenet, men sier dette ikke innebærer at de åpner for å gi private selskaper innsyn i kundeopplysninger.
– Vi vil fortsatt holde fast ved vår praksis om bare å etterkomme et slikt krav dersom det framsettes i forbindelse med en politietterforskning eller at det foreligger en rettskraftig kjennelse, sier administrerende direktør i Altibox, Eirik Gundegjerde.
Privat etterforskning
– Dette er en prinsipielt svært viktig kjennelse. Den gir de som sitter på rettighetene til film og musikk mulighet til å få vite hvem som ulovlig distribuerer dette på internett. Så langt har norske internettleverandører nektet å gi ut denne informasjonen, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen Advokatfirma, som har ført saken på vegne av Filmkameratene og Sandrew Metronome.
Les også: Piratjegernes klage sendes videre
– Rettsløse
Videodistributørenes bransjeorganisasjon, Norsk Videogramforening, er også godt fornøyd med dommen og mener den gir rettighetshaverne en mulighet til å forsvare sine åndsverk og stanse rettighetskrenkelser på internett.
– Til nå har vi vært nærmest rettsløse overfor denne ulovlige aktiviteten i Norge. Dommen åpner for at rettighetshavere til åndsverk har mulighet til å fremme sivilrettslige krav mot de som ulovlig distribuerer rettighetsbelagt materiale på internett. Vi kommer til å bruke denne dommen til å forfølge lovbrudd som vi oppdager, uttaler foreningens generalsekretær Roald Dye.