OLJE OG GASS

Krever peak oil-analyse

FRYKTER "PEAK OIL": En energisikkerhetsgruppe mener den britiske regjeringen må ta inn over seg risikoen for oljemangel. Det kan gi høye priser og store økonomiske problemer. Gruppen har Yahoo og Virgin som medlemmer.
FRYKTER "PEAK OIL": En energisikkerhetsgruppe mener den britiske regjeringen må ta inn over seg risikoen for oljemangel. Det kan gi høye priser og store økonomiske problemer. Gruppen har Yahoo og Virgin som medlemmer. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
16. nov. 2009 - 10:55

Frykten øker hos mange bedrifter for «peak oil» (toppnivået i verdens oljeproduksjon) med en påfølgende rask stigning i oljeprisene.

Den britiske organisasjonen «UK Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security» krever nå at den britiske regjeringen straks gjør en gjennomgang av hva oljemangel kan føre til.

Blant medlemmene i gruppen er Virgin, busselskapet Stagecoach og Yahoo.

Mener oljereserver er overdrevet

Den britiske regjeringen har så langt ikke tatt stilling til hva som kan bli følgene dersom oljeproduksjonen blir mindre enn etterspørselen før 2030.

Det må de gjøre, mener bedriftene. Kravet kommer etter at Guardian skrev om en anonym kilde i Det internasjonale energibyrået IEA. Kilden fortalte at verdens oljereserver er langt mindre enn man har trodd: Les saken her

Også professor Kjell Aleklett ved Universitetet i Uppsala kritiserer tallene fra IEA: Les saken her

– Tar det ikke alvorlig

Det har blitt lagt fram krav fra flere hold om at den britiske regjeringen må ta dette mer på alvor. En rekke rapporter viser at peak oil kan være nærmere enn hva mange har trodd.

Wicks-rapporten som ble publisert i august på oppdrag av det britiske energidepartementet så i liten grad på peak oil.

– Etter avsløringene internt i IEA håper vi at regjeringen straks går gjennom sin selvgode holdning til risikoen for peak oil, som er tydelig i Wicks-rapporten, sier Will Whitehorn, som er leder av «UK Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security» og i tillegg president i romturismeselskapet Virgin Galactic, til The Guardian.

IEA avviser påstandene

Også Scottish and Southern Energy, busselskapet Stagecoach og ingeniørkonsulentene i Arup er medlemmer i gruppen, som mener mye må gjøres for å forberede samfunnet på følgene av raskt stigende oljepriser.

IEA har avvist påstandene fra varslerne internt i byrået om at oljereservene er mindre enn IEA har sagt offentlig.

Det trengs flere tiår å skifte ut oljen som energikilde og få en infrastruktur som er tilpasset andre energikilder. 95 prosent av verdens transport skjer ved hjelp av olje, og de fleste produkter er framstilt ved hjelp av olje eller gass ett eller annet sted i prosessen fra jord til bord. Dette ble skildret utførlig i den amerikanske Hirsch-rapporten fra 2005.

Ønsker sparetiltak

Direktøren i det franske oljeselskapet Total, Christophe de Margerie, har også advart mot problemer.

– Vi risikerer en ny oljekrise når etterspørselen blir større enn produksjonen rundt 2014 eller 2015, sa de Margerie til avisen Le Parisien i september.

Grunnleggeren av det amerikanske oljeselskapet Hess sier at en knusende oljekrise er på vei, og tar til orde for sparetiltak.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis forbrukernasjonene med USA i spissen sparer energi gjennom energieffektivisering av biler og bygninger, kan vi spare fem millioner fat per dag i økt produksjon de neste ti årene, sier John Hess ifølge The Guardian.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.