KRAFT

Krever fornybart i u-land

FORNYBART I U-LAND: Dette er hva Norge burde prioritere høyest av klimatiltak de neste fire årene, mener folk: fornybar energi i u-landene. Dette er fra byggingen av TrønderEnergis vannkraftverk i Bugoye, Uganda.
FORNYBART I U-LAND: Dette er hva Norge burde prioritere høyest av klimatiltak de neste fire årene, mener folk: fornybar energi i u-landene. Dette er fra byggingen av TrønderEnergis vannkraftverk i Bugoye, Uganda. Bilde: Norfund
Kjetil Malkenes Hovland
4. des. 2009 - 15:59

Det viktigste klimatiltaket denne stortingsperioden er å bygge ut mer fornybar energi i utviklingsland, mener 47 prosent av de spurte i en TNS Gallup-undersøkelse.

Det såkalte Klimabarometeret ble gjennomført tidligere i år, og i dag kom Klimabarometeret 2.

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. Daniel Rees.
Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. Daniel Rees. Kjetil Malkenes Hovland

– Dette tyder på at folk har et bevisst forhold til at utslippene øker raskt i mange utviklingsland, og at mange oppfatter at Norge har noe å bidra med på disse områdene, sier Daniel Rees i TNS Gallup i en pressemelding.

Fornøyd med resultatet

Energi Norge (tidligere EBL) har flere medlemmer som driver med fornybar energi i u-land og syns dette er en positiv utvikling.

TNS Gallup klimabarometeret 2 norske saker
Energi Norge (tidligere EBL) har flere medlemmer som driver med fornybar energi i u-land og syns dette er en positiv utvikling.NORSKE SAKER: Norge fremmer CO2-fangst, skogvern og tiltak i skipssektoren som viktigste saker i København. Her er hva folket mener vi burde fronte. TNS Gallup

– Jeg er glad for at folk ser dette med fornybar energi. 2008 ble det første året hvor fornybar energi enn fossil energi. Og det ble bygget mer i u-landene enn i i-landene, sier direktør Steinar Bysveen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er glad for at folk ønsker satsing på fornybar energi i u-landene. Nylig åpnet Solheim et vannkraftverk i Uganda, et prosjekt hvor TrønderEnergi og SN Power samarbeidet: Les saken her

– Vi har startet et utviklingsprogram for vann- og solkraft i u-land, som blir en stolpe i bistanden, sier Solheim. – Vi er godt i gang, det er godt folk verdsetter det.

Frykter for tradisjonell bistand

Men Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) i energi- og miljøkomiteen frykter at Solheim skal glemme ordinær bistand til fordel for energiprosjekter.

– Hva skal dette gå på bekostning av? Solheim har mange stolper i utviklingspolitikken. Men klassisk bistand med mat og medisiner må vi også ha, sier Hjemdal.

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. TNS Gallup klimabarometeret norske saker partier
– Hva skal dette gå på bekostning av? Solheim har mange stolper i utviklingspolitikken. Men klassisk bistand med mat og medisiner må vi også ha, sier Hjemdal.ULIKE VELGERE: De fleste partienes velgere vil kutte mer i Norge og bygge ut fornybar energi i u-land. Men Frps velgere skiller seg noe ut. TNS Gallup

Partiene er like

Mange av de spurte i undersøkelsen oppfatter de politiske partiene som like i klimapolitikken.

– Det kan ha med klimaforliket på Stortinget å gjøre. Det kan ha bidratt til å depolitisere saken at alle ser ut til å være enige, sier Rees.

Men folk ønsker politisk ledelse, og at noen tvinger dem i klimavennlig retning.

– Det ser ut til være en holdning som deles av ganske mange, sier Rees.

Klimabarometeret 2 fra TNS Gallup 04.12.09. For lite fornybar energi.
– Det ser ut til være en holdning som deles av ganske mange, sier Rees. MER FORNYBART: De fleste spurte ønsker at Norge skal satse mer på fornybar energi. TNS Gallup

– Folk for passive

Men Erik Solheim mener folk er for tilbakelente, og ønsker mer engasjement.

– Det er en bred, men passiv tilslutning i klimapolitikken, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener det fortsatt er en betydelig andel av befolkningen som er i tvil om klimaendringer, og sier at forskere burde sammenligne skepsisen mot klimaendringer med tidligere skepsis mot at røyking fører til kreft.

– Det er en betydelig hemsko. Det pedagogiske problemet er at klimaendringer er snikende, sier Solheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.