BYGG

Krever 800 millioner årlig til vern av bygg

DYRT: De fleste fredede bygninger er i privat eie, og dyre å vedlikeholde. Bildet viser den fredede herregården Fossesholm (fra 1750-tallet) i Vestfossen i Øvre Eiker.
DYRT: De fleste fredede bygninger er i privat eie, og dyre å vedlikeholde. Bildet viser den fredede herregården Fossesholm (fra 1750-tallet) i Vestfossen i Øvre Eiker. Bilde: Scanpix
2. aug. 2010 - 08:40

For at fredede bygninger skal tilfredsstille myndighetenes målsetting, trengs en tidobling av bevilgningene til restaurering, mener Norsk Kulturarv.

62 % må pusses opp

Ifølge Riksantikvaren er det i dag 5.735 fredede bygninger i Norge, de aller fleste i privat eie. Riksantikvaren har undersøkt 97 prosent av dem og slår i en ny rapport fast at hele 62 prosent av de privateide bygningene trenger å pusses opp.

I år bevilges omkring 80 millioner kroner til vedlikehold av fredede bygninger. Direktør Grete Horntvedt i Norsk Kulturarv mener bevilgningene til vedlikehold ikke er i samsvar med behovet.

– Skal styresmaktene klare målsettingen om at alle fredede bygg skal komme opp på et akseptabelt nivå i 2020 når det gjelder istandsetting, trengs minst 800 millioner kroner per år, sier Horntvedt til Nationen.

Én million hver

Horntvedt viser som eksempel til Møre og Romsdal fylke, med rundt 150 fredede bygninger.

– Hver av disse bygningene trenger i gjennomsnitt trolig rundt en millioner kroner for å bli satt i stand. Styresmaktene bevilget for 2010 kun en million kroner for hele fylket, sier Horntvedt.

Norsk Kulturarvs anslag på 80 millioner kroner 2010 inkluderer øremerkede bevilgninger til Riksantikvaren, Kulturminnefondet og andre bidrag. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.