Krever 2 milliarder mer årlig i NTP til skredsikring av fylkesveiene

Forslaget til Nasjonal Transportplan gir bare halvgode svar, mener Nasjonal rassikringsgrippe som krever to milliarder kroner ekstra per år til skredsikring av fylkesvegene.

E16 mellom Voss og Bergen er en krevende strekning hvor det ofte går ras, som her ved  Bolstad, tidligere i år.
E16 mellom Voss og Bergen er en krevende strekning hvor det ofte går ras, som her ved Bolstad, tidligere i år. Foto: Presis vegdrift/Scanpix
9. apr. 2021 - 09:08

Helheten må på plass. NTP må få inn en tydelig satsing på skredsikring av fylkesveiene våre. Våre liv kan ikke være avhengig av hvem som eier veien. Vi krever 2 milliarder kroner mer per år til skredsikring av fylkesveiene. Denne rammen må tildeles rasfylkene etter registrert rassikringsbehov, sier foreningens leder Jenny Følling.

Jenny Følling er leder for Nasjonal rassikringsgruppe. <i>Foto:  Nasjonal rassikringsgruppe</i>
Jenny Følling er leder for Nasjonal rassikringsgruppe. Foto:  Nasjonal rassikringsgruppe

I klartekst betyr dette at rassikringsrammene til fylkesvei ikke bare kan framskrives på dagens alt for lave nivå, men må tredobles for å dekke behovet. Fylkesveiene har allerede et skredsikringsbehov på over 35 milliarder kroner. Det vil si halvparten av landets samlede behov for å kunne rassikre de farligste skredpunktene.

Følling forteller at de nå går i dialog med partiene på Stortinget for å få oppslutning om dette kravet.

– Nasjonal transportplan må inneholde en helhetlig plan for skredsikring av veiene, fortsetter Følling.

– Nasjonal rassikringsgruppe er i tillegg er opptatt av at NTP må plassere ansvaret for hvem som skal koordinere et felles system for kontinuerlig registrering av skred og hvordan vi måler skredfaktoren. En oversikt over det nasjonale behovet er et avgjørende beslutningsverktøy. Det er tross alt dette vi styrer våre prioriteringer etter, og det haster med å komme i gang, foreningens leder Jenny Følling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.